Surorile Osoianu

Ansamblul Etno-Folcloric Familial „Surorile Osoianu” a fost fondat în anul 1980 la Chişinău, Republica Moldova de către Andrei Tamazlîcaru, în cadrul formaţiei „Tălăncuţa” (colectiv emerit din Republica Moldova ).

Membre ale ansamblului sînt cinci surori- Ileana, Iulia, Valentina, Romela, Maria. Surorile au absolvit şcoala muzicală din or. Făleşti. Studii superioare – Universitatea Pedagogică din or. Bălţi, Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Muzică.

Repertoriul „Surorilor Osoianu”  include folclor pentru copii, cîntece pascale, cîntece de petrecere, cîntece de recruţie, cîntece lirice, colinde, doine ş. a. Surorile Osoianu au înscris 2 CD-uri în cadrul formaţiei Talancuţa – „Ici în vale la izvoare”,  „Vă cîntam de voie bună”.

Au multe turnee artistice în diferite ţări ale lumii: Ţările Baltice, România, Rusia, Ucraina, Spania, Franţa, Finlanda, Germania, Bulgaria.

Surorile Osoianu sînt laureate ale Premiului Tineretului din Moldova (1997).

Localităţile Moldovei şi diasporei

Halahora de Sus

Statut:
Sat
Prima atestare:
1573
Populația:
1147 locuitori

Halahora de Sus este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Halahora de Jos,  Halahora de Sus, Chirilovca. Satul Halahora de Sus se află la o distanță de 15 km de oraşul Briceni, la 36 km de staţia de cale ferată Ocniţa şi la 223 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1147 de oameni. Prima atestare documentară a satului Holohoreni din ţinutul Hotin datează din mai 1573.

Citeşte mai departe