Papava Mihail

Papava Mihail ‒ scenarist, redactor, jurnalist, critic.

Născut la 6 noiembrie 1906 în or. Haricov, Ucraina. A absolvit Facultatea de Istorie și Filologie a Universității de Stat „M. Lomonosov" de la Moscova, Secţia Etnografie, iar în anul 1938 Facultatea de scenarişti a VGIK-ului.

Activitatea literară şi-o începe în calitate de eseist, iar din 1930 lucrările sale încep să fie publicate. Din anul 1938 colaborează cu studiourile cinematografice. Activează, de asemenea şi în calitate de redactor al Comitetului pentru Cinema și la studioul cinematografic „Mosfilm". A participat la crearea unui număr semnificativ de filme în desen animat şi artistice pentru cinematografia sovietică: „Copilăria lui Ivan", 1962, coautor, „Academicianul Ivan Pavlov", 1949, „Înălţimea", 1957 și altele. A colaborat cu studioul „Moldova-film", unde împreună cu Ion Druță scrie scenariul: „Cireşele timpurii", după care a fost filmat filmul „Cînd omul nu-i la locul lui", 1957. Membru al Uniunii Scriitorilor și Uniunii Cineaștilor din URSS.

I-a fost acordat Premiul de Stat al URSS în anul 1950 pentru scenariul filmului „Academicianul Ivan Pavlov", de asemenea, a fost decorat cu trei ordine și medalii.

M. Papava a murit la 27 ianuarie 1975 şi a fost înmormîntat la Moscova, la cimitirul Donskoi.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mirnoe

Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
205 locuitori

Mirnoe este un sat din cadrul comunei Ciobanovca, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Anenii Noi și la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 205 oameni. Satul Mirnoe a fost înființat în anul 1900.

Citeşte mai departe