Pavlovski Oleg

Pavlovski Oleg ‒ scriitor, publicist, scenarist.

Născut la 12 decembrie 1925 în or. Arhanghelsk, Rusia. Cînd a început războiul avea doar 17 ani şi învăţa la Școala Tehnică Industrială, aşa încît nu i-a fost dat să-şi finiseze studiile, a plecat să lupte pe front. A fost rănit grav în anul 1943. După spital, a lucrat în calitate de meşter, apoi tehnician şi maistru la construcția hidrocentralei de la Maikop, apoi la nodul hidrotehnic de la Mingheciaur, apoi s-a mutat pentru un timp cu traiul la Chișinău. Începe să publice în diverse ziare şi reviste articole, eseuri. Membru al Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova. Scrie cărți pentru copii, care au priză la tinerii cititori, în special, cartea „Călătoria ciudată a lui Petika Ozornikov", 1956. Colaborează cu studioul „Moldova-film", în calitate de scenarist. În anul 1961 absolveşte Institutul de Literatură „M. Gorki".

Se mută la Kuzbass. Este secretar executiv al almanahului „Luminile Kuzbassului". Pentru povestirea, „Nu te uita înapoi, fiule", i-a fost acordată Diploma de Laureat al Concursului literar „A. Fadeev". În aceeaşi perioadă devine membru al Uniunii Scriitorilor din URSS. În anul 1977 se mută cu traiul la Kaliningrad. În mare parte este preocupat de munca literară de creaţie.

A fost decorat cu ordinul „Războiul pentru Apărarea Patriei" de gradul I și „Steaua Roşie", cu medalia „Pentru vitejie în muncă în anii 1941-1945 ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei".

A decedat la 16 iulie 1997.

Filmografia:
Balada Haiducească", 1958 ‒ artistic, în colaborare cu S. Moldovan.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Tașlîc

Statut:
Sat
Prima atestare:
1745
Populația:
3216 locuitori

Tașlîc este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Grigoriopol și la 70 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2007, populaţia satului constituia 3216 oameni. Satul Tașlîc a fost menționat documentar în anul 1745.

Citeşte mai departe