Olişevski Rudolf

Olişevski Rudolf (numele adevărat Goldfeld) ‒ poet, prozator, scenarist, jurnalist, traducător.

Născut la 14 septembrie 1938 în oraşul Gomel, Belarus. Părinții săi erau de baştină din Odesa, au fost trimiși în Belarus la lucru. Tatăl lui Rudolf a murit pe front, el şi mama lui s-au întors la Odesa după evacuare. În anul 1956, absolveşte şcoala medie la Odesa și se stabileşte la Chișinău, lucrează la ziarul „Tinerimea Moldovei" și revista literară „Codrii". Pe parcursul anilor 1960-1970 este șeful Asociației Literare „Orbita", în aceeași perioadă absolveşte Universitatea de Stat de la Chișinău (1966). Debutul său literar are loc în anul 1962 cu culegerea „Băieţii din Menjir".

De-a lungul activităţii sale creatoare, la Chișinău, au fost publicate mai mult de douăzeci de cărți de poezie, eseuri, romane, traduceri de poezie, inclusiv şi 5 romane de ficțiune semnate de el. Rudolph Olişevski a scris libretul pentru opera compozitorului moldovean Eduard Lazarev „Dragonul", după povestea lui Eugen Schwartz.

A tradus din opera poeţilor moldoveni: Pavel Boţu, Petru Zadnipru, Victor Teleucă, Petru Dudnic, din creaţiile lui Spiridon Vangheli și Gheorghe Vodă, etc. Colaborarea cu studioul cinematografic „Moldova-film" a început-o în 1963. Membru al Uniunii Scriitorilor și al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova. A emigrat întîi în Israel prin anii '80, continuîndu-şi activitatea jurnalistică și literară, editează revista „Ramura Ierusalimului". Traduce mult din idiș din asemenea autori precum: Moisha Lemster, Shraibman Ihila, Boris Sandler, Shteynbarga Eliezer, Barditchevera Zeilik, Yankeva Shternberg, Motel Sakţiera și Herzl Rivkin. Începînd cu anul 2000, scriitorul se mută cu traiul în Statele Unite ale Americii, orașul Boston, unde, decedează la 4 septembrie 2003.

Filmografia:
„Şi-i toamnă iar", 1963 ‒ documentar, în colaborare,
„Ei au păşit în nemurire", 1969 ‒ documentar, în colaborare,
„Lumina", „Telefilm-Chișinău", 1970 ‒ documentar,
„La noi, la Colibaş", 1974 ‒ documentar,
„O nuvelă despre pîine", 1975 ‒ documentar,
„Oraşul de pe Nistru", „Telefilm-Chișinău", 1976 ‒ documentar,
„Ciobănaş", „Telefilm-Chișinău", 1978 ‒ film-concert, „Telefilm-Chișinău",
„Mărţişor-sărbătoarea primăverii", 1980 ‒ animaţie, autor de versuri,
„Merg spre plugar", 1985, „Telefilm-Chișinău" ‒ documentar,
„Mozaic chişinăuian", 1987 ‒ documentar.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Drojdieni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
482 locuitori

Drojdieni este un sat din cadrul comunei Şişcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 482 de oameni. Satul Drojdieni afost menționat documentar în anul 1643.

Citeşte mai departe