Malarciuc Gheorghe

Malarciuc Gheorghe ‒ prozator, dramaturg, scenarist, publicist.

Născut la 6 iunie 1934 în satul Bursuc, raionul Floreşti, Moldova. Absolveşte Universitatea de Stat de la Chișinău în anul 1956, lucrează în calitate de secretar-responsabil şi de redactor-şef la revista „Scînteia leninistă" (1958-1959), apoi este redactor la Comitetul Radio şi Televiziune a RSSM, redactor-adjunct, apoi redactor-şef al secţiei de scenarii la Studioul „Moldova-film". Pe parcursul anilor 1970-1989 G. Malarciuc a fost corespondent-titular pentru Moldova al săptămînalului „Literaturnaia gazeta" din URSS.

Este unul dintre cei mai productivi scenarişti ai cinematografiei moldoveneşti, manifestîndu-se atît ca scenarist de filme documentare, cît şi artistice: „Ultima noapte în rai"; 1964, „Serghei Lazo", 1967; „Viscolul roşu", 1971. În anul 1980 G. Malarciuc scrie libretul pentru opera „Serghei Lazo". Scrie mai multe cărţi pentru copii, printre care „Din moşi-strămoşi", 1959; „Copilul şi luna", 1959; „Legende despre Lazo", 1971.

A scris mai multe cărţi de publicistică: „Patru paşi pe harta Americii", 1972; „Scrisori din casa părintească", 1980. A fost unul dintre luptătorii pentru independenţa Moldovei. În ultimii ani ai vieţii a activat în calitate de preşedinte al Mişcării Ecologiste din Moldova.

A decedat la 30 octombrie 1992 la Chișinău. În prezent o stradă din Chișinău îi poartă numele.

Filmografia:
Scenarist:
Filme documentare:
„La noi, la Cojuşna”, 1958,
„Bine aţi venit la Copanca”, „Telefilm-Chișinău”, 1961,
„Curcubeul în casă”, „Telefilm-Chișinău”, 1970,
„Romaneşti”, 1976,
„Vremea să trăieşti”, 1977,
„Barajul”, 1980,
„Povestea viţei de vie”, 1980,
„Trei lecţii de bunătate” „Telefilm-Chișinău”, 1980,
„La izvoarele marii prietenii”, 1982,
„Casa mea e Moldova”, 1983,
„Stîpînii şi slujitorii”, 1988,
Ion Druţă”, 1989.

Filme artistice:
„Ultima noapte în rai”, 1964,
„Să nu-mi faceţi bine”, 1965 ‒ film-spectacol,
Serghei Lazo”, 1967,
Nunta la palat”, 1969 ‒ coautor, în colaborare cu C. Condrea,
Viscolul roşu”, 1971,
Viaţa şi nemurirea lui Serghei Lazo”, 1985 ‒ 3 episoade,
Magia neagră”, 1991.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Onişcani

Statut:
Sat
Prima atestare:
1653
Populația:
1334 locuitori

Onişcani este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sverida și Onişcani. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Călărași și la 81 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1334 de oameni.Satul Onișcani a fost menționat documentar în anul 1653.

Citeşte mai departe