Filtru pe categorii

Iordache Ruset-Roznovanu

Iordache Ruset-Roznovanu a fost caimacam (locțiitor) al Moldovei în decembrie 1806. Descendent al uneia dintre cele mai bogate și influente familii boierești din Moldova.

Iordache Ruset-Roznovanu, om cult (cunoștea franceza, germana și rusa), pasionat bibliofil, a întemeiat pe domeniul său de la Stînca prima mare bibliotecă din Moldova. Biblioteca franceză și greco-latină au fost aduse de la Paris în 1818. Un an mai tîrziu a fost întocmit catalogul acestei vestite biblioteci.

Vistiernicul Iordache Ruset-Roznovanu a fost căsătorit cu Profira (Pulcheria) Balș, cu care a avut doi copii, Neculai și Alecu. A încetat din viaţă pe 16 februarie 1836 și a fost înmormîntat împreună cu soţia sa la Mitropolia din Iași.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ustia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
1972 locuitori

Ustia este un sat şi comună din raionul Glodeni. Ustia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la 18 km de orașul Glodeni și la 165 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 1972 de oameni. Satul a fost menționat documentar în anul 1672.

Citeşte mai departe