Filtru pe categorii

Alexandru Hangerli

Alexandru Hangerli a avut o domnie nominală în Moldova în martie – iulie 1807. În primăvara anului 1807 Poarta numește la Iași ca domnitor pe Alexandru Hangerli „un om de încredere”, care nu și-a plătit domnia cu pungi de aur, ci dimpotrivă fusese plătit de turci, pentru a-și duce cu bine misiunea la sfîrșit.

Fusese dragoman al Porții, probabil reprezentant al fostului domnitor al Munteniei, Constantin Hangerli, fratele său, care a fost executat din ordinul sultanului. Acest fapt l-a marcat profund pe Alexandru Hangerli. El a fost trimis ca domnitor în Moldova într-o situație internațională tulbure. Turcii îl socotiră potrivit pentru noua misiune, capabil și mai ales de încredere.

Dar Alexandru Hangerli nu aputut să ocupe tronul, deoarele pe teritoriul Moldovei se aflau trupele ruse. În iulie 1807 sultanul l-a înlocuit pe Al. Hangerli cu Scarlat Callimachi

Al. Hangerli s-a stabilit la Varșovia, unde-și clădise o frumoasă casă din lemn, dar din păcate aceasta fusese distrusă de un incendiu, ocazie cu care a ars și un dicționar greco-turc la care muncise multă vreme. Însă s-a apucat să-l refacă, ajungînd să-l tipărească în cele din urmă.

Fusese căsătorit cu Smaranda, fiica fostului domnitor al Moldovei, Grigore Callimachi. Alexandru Hangerli s-a stabilit în cele din urmă cu familia în Germania, unde filonul acestui neam de greci se pierde.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Cioreşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
3363 locuitori

Cioreşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cioreşti şi Vulcăneşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3363 de locuitori. Satul Ciorești a fost menționat documentar în anul 1545.

Citeşte mai departe