Volodarschi Eduard

Volodarschi Eduard – scenarist, actor.

Născut la 3 februarie 1941 la Harkov, Ucraina. A absolvit Facultatea de Scenaristică VGIK de la Moscova în anul 1963, fiind într-o grupă cu Valeriu Gagiu.

Debutează în calitate de scenarist cu filmul „Vara a șasea”, 1967, apoi a urmat filmul „Explozia albă”, 1969, mai tîrziu participă la crearea cunoscutului film „Prieten printre străini, străin între prieteni” de Nikita Mihalkov. Activează la mai multe studiouri din fosta URSS. La „Moldova-film” colaborează, în special, cu regizorul Vasile Pascaru.

Pentru că cenzura nu permitea filmelor realizate după scenariile sale să iasă pe marile ecrane, el a început să scrie piese de teatru, care s-au bucurat de succes, „Datoriile noastre”, „Plecînd, priveşte în urmă."

În total, a scris unsprezece piese de teatru și mai mult de cincizeci de scenarii. În plus, el este autorul cîtorva cărţi, în general, abordează genul „ficțiune istorică”, a scris cărți despre Wolf Messing, Stolîpin, etc. Membru al Uniunii Scriitorilor din URSS (1976).

A fost distins cu titluri de onoare și premii: Artist Emerit al RSFSR, este Laureat al Premiului de Stat al RSFSR fraților Vasiliev (1987, pentru scenariul filmului „Prietenul meu Ivan Lapşin”), cîștigător al Premiului de Stat al URSS (1988, pentru filmul „Control pe drumuri”).

Filmografia „Moldova-film”:
Riscul”, 1970 ‒ artistic, în colaborare cu Nikita Mihalkov.
Podurile”, 1975 ‒ artistic, în colaborare cu V. Pascaru.
„Pavel Tcacenco” ‒ scenariu nerealizat.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Scumpia

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
3308 locuitori

Scumpia este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Scumpia, Hîrtop și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Fălești și la 140 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3308 oameni. Satul Scumpia a fost menționat documentar la începutul secolului al XVII-lea.

Citeşte mai departe