Mugurel

În anul 1966 în Moldova a apărut ansamblul „Mugurel” dirijat de Valeriu Negruţi, solişti Maria Drăgan, Valentina Cojocaru, Vasile Marin, Anastasia Istrati, Lidia Bejenaru. În cei 8 ani de activitate au mai fost la pupitrul dirijoral Alexandru Vacarciuc, Mircea Oţel, Vasile Eşanu. Au mai activat instrumentiştii Nicolae Botgros, Petre Dabija, Ion Ciobanu.  Ansamblul a înregistrat cîteva programe de concert la Radio Moldova. Au realizat şi un film muzical. În anul 1974 s-a desfiinţat.

În anul 1987 orchestra de muzică populară „Mugurel” a fost înfiinţată de Ion Dascăl.  În componenţa acestui colectiv regăsim asemenea cîntăreți ca Zinaida Julea, Nicolae Glib, Mihai Ciobanu, Ioana Căpraru, Tamara Chiţaniuc, Ana Barbu, Constantin Rotaru, Dumitru Gheorghiu, Vlad Gheorghelaş, Ileana Ţurcanu, instrumentiştii Ion Buldumea, Timofei Rusu, Nicolae Robu, Valentin Golomoz, Sergiu Diaconu, Marcel şi Cătălin Dascăl.

Pe parcursul anilor de activitate artistică Orchestra de muzică populară „Mugurel” dirijată de Ion Dascăl a susţinut aproximativ 1000 de concerte în localităţile Moldovei. A realizat mai multe albumuri şi CD-uri cu solişti vocali şi instrumentişti, atît angajaţi ai orchestrei, cît şi invitaţi. Au fost realizate mai multe serate de creaţie şi spectacole de divertisment organizate de „Moldova-concert”.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Coloniţa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
3340 locuitori

Coloniţa este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Coloniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3340 de oameni. Satul Colonița a fost menționat documentar în anul 1605.

Citeşte mai departe