Iţcovici Saul

Iţcovici Saul (pseudonimul Alexandr Naumovici Koroliţki) - scenarist, redactor, scriitor, jurnalist.

Născut la 22 iunie 1934 în oraşul Lubni, regiunea Poltava, Ucraina. A absolvit Universitatea de Stat de la Chișinău.

Curînd familia s-a mutat la Moghilev-Podolsk, unde a absolvit şcoala medie. După absolvirea Şcolii de Iluminare culturală de la Soroca a lucrat o perioadă de timp în oraş la colegiul agricol, apoi la ziarele raionale de la Soroca, Bălţi, Orhei şi Floreşti. A mai activat în calitate de conducător artistic al Casei de Cultură de la Soroca, a condus studioul dramatic de aici, a organizat Ansamblul vocal-instrumental „Chitarele nistrene”, care a devenit de tei ori laureat la concursurile naționale.

A absolvit Universitatea de Stat de la Chișinău. Începînd cu sfîrșitul anului 1960‚ lucrează la redacţia ziarului „Tineretul Moldovei” de la Chișinău, apoi pînă la sfîrșitul vieții la ziarul bilingv ruso-moldovenesc „Tînărul leninist”. A publicat poezii, eseuri, studii etnografice pe paginile acestor publicații, dar și în ziarul „Chişinăul de seară”, în revistele „Codrii”, „Orizontul” și în alte publicații periodice rusești ale republicii. Prima carte publicată a fost una pentru copii „Musea Pinchenzon” în 1967, apoi a apărut continuarea cărții „Vioara împuşcată” în anul 1986. A colaborat în calitate de scenarist de filme documentare cu studioul „Moldova-film”. A fost membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova.

A decedat în anul 1988 la Chișinău.

Filmografia:
„Pînă pămîntul e sub zăpadă”, 1984 ‒ documentar, autor de scenariu.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Hîrtop

Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
266 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Pistruieni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanța de 58 km de oraşul Teleneşti şi la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 266 de locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1929.

Citeşte mai departe