Iţcovici Saul

Iţcovici Saul (pseudonimul Alexandr Naumovici Koroliţki) - scenarist, redactor, scriitor, jurnalist.

Născut la 22 iunie 1934 în oraşul Lubni, regiunea Poltava, Ucraina. A absolvit Universitatea de Stat de la Chișinău.

Curînd familia s-a mutat la Moghilev-Podolsk, unde a absolvit şcoala medie. După absolvirea Şcolii de Iluminare culturală de la Soroca a lucrat o perioadă de timp în oraş la colegiul agricol, apoi la ziarele raionale de la Soroca, Bălţi, Orhei şi Floreşti. A mai activat în calitate de conducător artistic al Casei de Cultură de la Soroca, a condus studioul dramatic de aici, a organizat Ansamblul vocal-instrumental „Chitarele nistrene”, care a devenit de tei ori laureat la concursurile naționale.

A absolvit Universitatea de Stat de la Chișinău. Începînd cu sfîrșitul anului 1960‚ lucrează la redacţia ziarului „Tineretul Moldovei” de la Chișinău, apoi pînă la sfîrșitul vieții la ziarul bilingv ruso-moldovenesc „Tînărul leninist”. A publicat poezii, eseuri, studii etnografice pe paginile acestor publicații, dar și în ziarul „Chişinăul de seară”, în revistele „Codrii”, „Orizontul” și în alte publicații periodice rusești ale republicii. Prima carte publicată a fost una pentru copii „Musea Pinchenzon” în 1967, apoi a apărut continuarea cărții „Vioara împuşcată” în anul 1986. A colaborat în calitate de scenarist de filme documentare cu studioul „Moldova-film”. A fost membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova.

A decedat în anul 1988 la Chișinău.

Filmografia:
„Pînă pămîntul e sub zăpadă”, 1984 ‒ documentar, autor de scenariu.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Teșcureni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1797
Populația:
1109 locuitori

Teșcureni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Teșcureni este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Ungheni și la 92 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1109 oameni. Satul Teșcureni a fost menționat documentar în anul 1797.

Citeşte mai departe