Korkina Albina

Korkina Albina (Ala) - poetesa, regizor, redactor, scenarist,traducător

Născută la 17 ianuarie 1943 în satul Vohma, regiunea Kostroma, Rusia în familia unui militar. Studiile primare le face la Iujno-Sahalinsk (1950-1954), gimnaziul la Rovno (1953-1957), urmează Şcoala Muzicală „Ştefan Neaga” de la Chișinău, secţia coregrafie (1957-1962), apoi studiază la Universitatea de Stat de la Chișinău la Facultatea de Filologie (1962-1965) şi la Institutul literar „M. Gorki” de la Moscova, secţia traduceri (1965-1970) cu teza de licenţă „150 de traduceri din poezia moldovenească şi românească”.

Îşi începe activitatea profesională în anul 1960 în calitate de balerină la Teatrul de Operă şi Balet de la Chișinău, dansează pînă în anul 1962. Lucrează apoi în calitate de regizor, redactor şi redactor superior la Televiziunea Moldovei (1970-1977), apoi devine consilier literar de literatură rusă la Uniunea Scriitorilor din RSSM (1977-1987), secretar responsabil pentru premii (1987-1992), corespondent la ziarele „Grajdanskii mir” (1991-1994) şi „Zemlea i liudi” (1994-1997), colaborator la ziarele „Novoie vremea” (1999-2000), „Stoliţa” (din 2000).

A scris un studiu de cercetare referitor la lumea dansului ‒ „Petru Leonardi”. A tradus în limba rusă poeziile lui M. Eminescu, V. Alecsandri, A. Codru, A. Lupan, D. Matcovschi, A. Ciocanu, L. Lari, P. Dudnic, T. Arghezi, M. Sorescu, N. Stoianov etc. Prima sa plachetă de versuri este editată la Chișinău în anul 1968. A scris mai multe texte pentru cîntecele din filmele moldoveneşti şi cîteva scenarii pentru filmele documentare produse de studioul cinematografic „Moldova-film”.

Este membră a Uniunilor Scriitorilor, Uniunii jurnaliştilor şi oamenilor de teatru. Maestru în literatură a Republicii Moldova (1999)

Filmografia:
Bărbatul de lîngă tine”, 1977 ‒ film artistic de lung metraj ‒ texte pentru cîntece,
„Trînta”, 1977‒ film artistic de lung metraj ‒ texte pentru cîntece,
„Plugarii cereşti”, 1978 ‒ documentar ‒ scenaristă,
„Rădăcinile vieţii”, l980 ‒ film artistic de lung metraj ‒ texte pentru cîntece,
„Leonardi, în scenă!”, 1983 ‒ documentar ‒ scenaristă,
„Pe unda muzicală ‒ Moldova Sovietică”, 1980 ‒ film-concert  ̶ coautor de scenariu,
„Atragerea lemnului”, 1990 ‒ documentar ‒ scenaristă.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Doibani II

Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
517 locuitori

Doibani II este un sat din cadrul comunei Doibani I, din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 63 km de Chișinău. Populaţia satului Doibani II alcătuia 517 oameni în anul 2011. Satul Doibani II a fost întemeiat în anul 1928.

Citeşte mai departe