Orchestra Naţională de Cameră

Orchestra Naţională de Cameră funcţionează permanent în Sala cu Orgă de la Chișinău. Orchestra a fost fondată în 1988 la iniţiativa dirijorului Alfred Gherșfeld. Cu  orchestra colaborează permanent dirijorii Gh. Mustea, M. Secichin, V. Doni, O. Palymski. Pe parcursul anilor funcţia de prim-dirijor a orchestrei au deţinut-o Alexandru Samoilă, Dumitru Goia, Evghenii Samoilov, Liviu  Buiuc, Cristian Florea.

Membrii orchestrei  sînt  absolvenţi  ai  instituţiilor  de  învăţămînt  superior muzical din Chișinău, Moscova, Nijnii Novgorod. Fiecare  muzician  este  şi  solist,  cîntînd concerte pentru instrumente solo  şi orchestră, formînd  totodată diferite ansambluri instrumentale.

Repertoriul Orchestrei Naţionale de Cameră cuprinde toată muzica universală  de  cameră. Majoritatea programelor de concerte ale Orchestrei Naţionale de Cameră  conţin  creaţii  interpretate în premieră, în fiecare an în repertoriu apar circa 50 de lucrări muzicale.

Orchestra Naţională de Cameră a înregistrat un CD în  colaborare cu trompetistul francez Bernard Soustrot, lansarea căruia a avut loc la Teatrul „Montansier de Versailles” (1998).

Orchestra este cunoscută în lume grație turneelor artistice în: Rusia, Ucraina, România, Spania, Germania, Franţa,  Italia, Turcia, Israel, SUA și etc.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Napadova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1548
Populația:
1218 locuitori

Napadova este un sat şi comună din raionul Floreşti. Napadova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 44 km de orașul Florești și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1218 de oameni. Satul Napadova a fost menționat documentar în anul 1548.

Citeşte mai departe