Orchestra Naţională de Cameră

Orchestra Naţională de Cameră funcţionează permanent în Sala cu Orgă de la Chișinău. Orchestra a fost fondată în 1988 la iniţiativa dirijorului Alfred Gherșfeld. Cu  orchestra colaborează permanent dirijorii Gh. Mustea, M. Secichin, V. Doni, O. Palymski. Pe parcursul anilor funcţia de prim-dirijor a orchestrei au deţinut-o Alexandru Samoilă, Dumitru Goia, Evghenii Samoilov, Liviu  Buiuc, Cristian Florea.

Membrii orchestrei  sînt  absolvenţi  ai  instituţiilor  de  învăţămînt  superior muzical din Chișinău, Moscova, Nijnii Novgorod. Fiecare  muzician  este  şi  solist,  cîntînd concerte pentru instrumente solo  şi orchestră, formînd  totodată diferite ansambluri instrumentale.

Repertoriul Orchestrei Naţionale de Cameră cuprinde toată muzica universală  de  cameră. Majoritatea programelor de concerte ale Orchestrei Naţionale de Cameră  conţin  creaţii  interpretate în premieră, în fiecare an în repertoriu apar circa 50 de lucrări muzicale.

Orchestra Naţională de Cameră a înregistrat un CD în  colaborare cu trompetistul francez Bernard Soustrot, lansarea căruia a avut loc la Teatrul „Montansier de Versailles” (1998).

Orchestra este cunoscută în lume grație turneelor artistice în: Rusia, Ucraina, România, Spania, Germania, Franţa,  Italia, Turcia, Israel, SUA și etc.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Harmaţca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
1235 locuitori

Harmaţca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Harmaţca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Dubăsari și la 78 km de Chișinău. Populaţia satului Harmaţca alcătuia 1235 de oameni în anul 2011. Satul Harmațca a fost menționat documentar în anul 1769.

Citeşte mai departe