Zevin Ada

Artistul plastic Ada Zevin s-a născută la 3 septembrie 1918 într-o familie de pedagogi, a studiat la Liceul Jenne D’Arc din Chișinău, iar apoi la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti, la Facultatea de Pictură, în clasa profesorului Francisc Şirato. Aici a făcut cunoștință cu Dimitrie Sevastian şi Mihai Grecu, cu care a menţinut relaţii de prietenie toată viaţa. În 1940 Ada Zevin s-a întors la Chișinău, continuînd studiile la Școala republicană de arte plastice, în clasa lui Auguste Baillayre și Max Gamburd.

În 1941, odată cu începerea războiului Ada Zevin se evacuează în Republica Kalmîckă, apoi în Caucaz, fiind încadrată educatoare la o casă de copii din Georgia. Întoarsă după război la Chișinău, Ada Zevin reia studiile la Şcoala Republicană de Arte Plastice, după care învață la Institutul de Stat de Arte V. I. Surikov din Moscova (1947-1949) și continuă studiile la Institutul de Stat I. E. Repin, din Sankt Petersburg (1949-1953), absolvindu-l cu diploma magna cum laude.

Din 1953 Ada Zevin desfăşoară activitatea de cercetător ştiinţific, publică articole şi studii asupra artelor plastice, a patrimoniului artistic şi a creaţiei artistice populare. În 1956 este titularizată membru al Uniunii Artiştilor Plastici și participă la numeroase expoziţii de arte plastice în țară și peste hotare. În 1998 Ada Zevin devine Cavaler al Ordinului Republicii

Pictorul Ada Zevin ocupă un loc deosebit în dezvoltarea artelor din Moldova. Cultura înaltă a operei sale se bazează pe experiența post expresionismului picturii franceze și românești însușite din tinerețe la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti. Acesteia i se alătură o profundă studiere a creației populare moldovenesti, ceea ce a contribuit la formarea unui stil propriu, absolut original. Ada Zevin cultiva o armonie coloristică aleasă și o expresivitate accentuată a desenului. Operele Adei Zevin fac parte din colecţii publice şi private din Australia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Federaţia Rusă, Israel.

Ada Zevin trece în eternitate la 23  septembrie 2005 și este înmormîntată la Chișinău.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Molochișul Mare

Statut:
Sat
Prima atestare:
1727
Populația:
787 locuitori

Molochișul Mare este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîbnița și la 116 km de Chișinău. Populaţia satului Molochișul Mare alcătuia 787 de oameni în anul 2012. Satul Molochișul Mare a fost menționat documentar în anul 1727.

Citeşte mai departe