Şvitchi Ion-Gheorghe

Şvitchi Ion-Gheorghe ‒ actor, regizor, critic de teatru.

S-a născut la 25 august 1946 în comuna Crişcăuţi, raionul Donduşeni, Republica Moldova. A absolvit Şcoala Teatrală GITIS „A. Lunaciarski” de la Moscova în anul 1969. În cinematografie debutează în rolul central, cel al lui Mircea, în duet cu Antonina Leftii în cea de-a patra nuvelă a filmului regizorului Mihail Calic „A iubi”. Pe parcursul anilor 1969-1971 este actor la Teatrul Muzical-dramatic de Stat „A. S. Puşkin” (în prezent Teatrul Naţional „M. Eminescu”). Din anul 1971 şi pînă în 1976 este regizor la Redacţia Literar-dramatică şi actor la Teatrul „Dialog” din cadrul Televiziunii Naţionale.

I.- G. Şvitchi a fost, de asemenea, şef al Comitetului de Stat pentru Radio şi Televiziune a RSS Moldoveneşti. Apoi a activat în cadrul Ministerului Culturii Republicii Moldova. Revine din nou la munca teatrală, lucrînd în calitate de secretar literar la Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă”. Cîţiva ani la rînd este preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM). În prezent lucrează la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”.

În anul 1997 Ion-Gheorghe Şvitchi a primit titlul onorific de „Maestru în Artă”.

Filmografia:
A iubi”, 1968 ‒ Mircea,
„Marea în flăcări”, studioul cinematografic „M. Gorki”, Moscova, 1969, ‒ episod,
„Pedepsitorul”, „Mosfilm”, 1969 ‒ soldat,
Codul „Fulger de sud”, 1980 ‒ rol.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Unteni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1583
Populația:
167 locuitori

Unteni este un sat din cadrul comunei Horeşti, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 167 de oameni. Satul Unteni a fost menționat documentar în anul 1583.

Citeşte mai departe