Gulinsсaia Maria

Gulinsсaia Maria ‒ actriţă.

Născută la 10 noiembrie 1919 în satul Dolinskoe raionul Novo-Ananiev, regiunea Odesa, Ucraina. Împreună cu alţi tineri absolvenţi moldoveni, printre care: Domnica Darienco, Chiril Ştirbu, Constantin Constantinov şi alţii au venit la Tiraspol după finisarea studiilor la Şcoala Teatrală din Odesa şi au completat trupa Teatrului muzical-dramatiс moldovenesc de Stat în anul 1937. Apoi teatrul a venit la Chișinău (în prezent ‒ Teatrul Naţional „M. Eminescu”). În afară de activitatea scenică în teatru, începînd cu anul 1962 a început să se filmeze şi-n filmele studioului „Moldova-film”.

Filmografia:
Armaghedonul”, 1962 ‒ Paraschiţa,
Viscolul roşu”, 1971 ‒ mama lui Ion Enică,
Ultimul Haiduc”, 1972 ‒ ţărancă,
Bărbaţii încărunţesc devreme”, 1976 ‒ soţia lui Brumă,
Vîrsta de trecere”, 1981 ‒ rol episodic,
„Trece lebăda pe apă”, 1982 ‒ rol episodic.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Budăi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
397 locuitori

Budăi este un sat din cadrul comunei Step-Soci, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 10 km de oraşul Orhei şi la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 397 de oameni. Satul Budăi a fost înființat în anul 1908.

Citeşte mai departe