Fusu Dumitru

Fusu Dumitru ‒ actor, regizor, scenarist.

Născut la 25 martie 1938 în satul Parcovo, raionul Edineţ, Republica Моldova. A absolvit Şcoala Teatrală B. Şciukin de la MOScova în anul 1960. Împreună cu colegii săi de breaslă a întemeiat la Chișinău Teatrul Tînărului Spectator „Luceafărul”, jucînd pe scena acestui teatru pe parcursul a zece ani (1961-1971) zeci de roluri de prim plan. Cariera de actor de cinema şi-a început-o în anul 1961, primul său rol a fost cel al miliţianului din filmul lui Mihail Calic „Omul merge după soare”, după care au urmat şi alte roluri. Înfiinţează apoi pe lîngă Filarmonica de Stat din Chișinău „Teatrul unui singur actor”. În anul 1979 absolveşte Cursurile Superioare de Regizori de pe lîngă Uniunea Cineaştilor din URSS de la Moscova şi filmează la studioul „Moldova-film” cîteva scurtmetraje artistice. A predat la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice „G. Muzicescu” de la Chișinău. A regizat spectacole la televiziunile şi teatrele din republică.

A decedat la 14 ianuarie 2014, la Chișinău.

Filmografia:
Omul merge după soare”, 1961 – miliţianul Rică,
„Cînd se duc cocorii”, 1964 ‒ tractoristul Ion,
Călătorie în aprilie”, 1962 ‒ vînzător,
„Gustul pîinii”, 1966 ‒ răguşitul,
Nunta la palat”, 1969 ‒ miliţian rutier,
„Zece ierni pentru o vară”, 1969 ‒ preotul satului, rol central,
Lăutarii”, 1971 ‒ rol episodic,
Dimitrie Cantemir”, 1973 – Reis Efendi, vizir turcesc, prietenul lui D. Cantemir,
„Durata zilei”, 1974 ‒ Arghir,
„Ce-i trebuie omului?”, 1975 ‒ Botnaru,
„Centaurii”, 1978 ‒ rol episodic,
Ar fi avut o altă soartă”, 1981‒ rol episodic,
Călătorie de nuntă înainte de nuntă”, 1982 ‒ rol episodic,
„Cum să devii celebru”, 1984 ‒ episod,
Luceafărul”, 1986,
„Vîltoarea”, 1988,
„Cea de-a douăsprezecea toamnă”, 2001 ‒ rol episodic.

Regizor:
„Ecoul”, 1979,
„Sărbătoarea sufletului”, 1979 ‒ documentar,
„Magistrala”, 1981,
„Armonia talentelor”, 1984 ‒ documentar.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Truşeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
7546 locuitori

Truşeni este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Truşeni şi Dumbrava. Localitatea se află la distanța de 14 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 7546 locuitori. Satul Trușeni a fost menționat documentar în anul 1545.

Citeşte mai departe