Mironiuc Boris

Boris Mironiuc ‒ actor.

Născut la 26 iunie 1940 în satul Moghiliovka, regiunea Viniţa, Ucraina, în familia unor constructori montatori. A copilărit și şi-a petrecut tinereţea în Belarus și Rusia, unde a absolvit liceul din Omsk. Activitatea creativă şi-o începe la 17 ani, cînd în urma unui concurs este primit în trupa Teatrului pentru Tineret de la Omsk, paralel absolveşte Şcoala de Actorie de pe lîngă Teatrul Dramatic din Omsk, în anul 1959, ca la 19 ani să primească calificarea de actor. Astfel, pînă în anul 1972 activează la Teatrul Dramatic din Omsk, apoi în calitate de actor a teatrelor din Kaliningrad, Ordjonikidze, interpretînd roluri de prim-plan din repertoriul acestor teatre.

Debutează pe marile ecrane în anul 1969, deşi debutul lui oficial este considerat a fi anul 1971.

Apoi B. Mirocniuc se mută cu traiul în Moldova. Pînă în anul 1975 lucrează la Teatrul Dramatic „V. Alecsandri" din Bălţi, în acelaşi an este invitat să activeze la Chișinău, la Teatrul Dramatic Rus „A. Cehov", iar în anul 1976 la Teatrul din cadrul Studioului Cinematografic „Moldova-film". Este invitat de mai multe studiouri cinematografice întîi din URSS, apoi din ţările CSI, iar în ultimul timp din Federaţia Rusă să se producă în calitate de actor, în mare parte rolurile sale fiind unele complicate, conflictuale. Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Titluri și premii:

  • Premiul Mare şi titlul de „Cel mai bun actor", la primul Festival Republican de Filme „Cocostîrcul de argint" pentru rolul lui Zotov din detectivul regizorului V. Brescanu „Misiune specială", 1979,
  • Artist Emerit al Federației Ruse, 1995 ş.a.

Filmografia:
Alte studiouri:
„Ruguri pe turnuri", 1969,TV Ordjonikidze ‒ mitralior,
„Ultima zăpadă", 1970, TV Osetia de Nord ‒ aghiotant,
„О poveste de primăvară", 1971, „Belarus-film" ‒ rol episodic,
„Fachir pentru o oră", 1971, „Belarus-film" – rol episodic,
„Insula Sannicov", 1973, „Mosfilm" ‒ cîrmaci,
„Şi pe Oceanul Pacific", 1973, „Мosfilm" ‒ Taras,
„Malurile purpurii", 1979 ‒ Iaseniuc, preşedintele sovietului sătesc,

„Pîinea, aurul și revolverul", 1979, Studioul Cinematografic Retro „M. Gorki"
„Fiecare al treilea", „Uzbek-film", 1980 ‒ rol episodic,
„Despre stranietăţile dragostei", 1983 ‒ Umarov,
„Eu sînt soldat rus" 1955 ‒ rol episodic,
„Lupii mării-4", 2010 ‒ colaborator.

„Moldova-film":
„Mînia", 1974 ‒ rolul episodic al caporalului român,
„Favoritul", 1976 ‒ jocheul Dick Smiley,
„Rădăcinile vieţii", 1977 ‒ Fronea,
„Bărbatul de lîngă tine", 1977 ‒ rolul episodic al miliţianului,
„Cuie strîmbe", 1978 ‒ contabilul Ghiţu,
„Cetatea", 1978 ‒ santinela,
„Suspectul", 1978 ‒ rol episodic,

„Pădurea în care nu vei intra niciodată", 1978 – ciobanul,
„Misiune specială", 1979 ‒ Zotov,
„Marele război mic", 1980 ‒ rolul episodic al lui Vareniuc (din banda lui Mahno),
„Codul „Fulgerul de Sud", 1980 ‒ Melişcenco,
„Greşeala lui Tony Wendis",1981 ‒ poliţistul cu camera de luat vederi,
„Trece lebăda pe apă", 1982 ‒ rol episodic,
„Blocnotesul nocturn", film artistic de scurt metraj, 1981 ‒ rol episodic.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Iagorlîc

Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
8 locuitori

Iagorlîc este un sat din cadrul comunei Goian din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dubăsari și la 58 km de Chișinău. Populaţia satului Iagorlîc alcătuia 8 oameni în anul 2011. Satul Iagorlîc a fost menționat documentar în anul 1574.

Citeşte mai departe