Constantinov Vasile

Constantinov Vasile ‒ actor de teatru şi cinema.
Născut la 2 ianuarie 1936 în comuna Sucleia, raionul Slobozia, Republica Moldova.

A absolvit şcoala teatrală „B. Şciukin” de la Moscova în anul 1960. Este unul dintre întemeietorii Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”. A interpretat pe scena teatrului mai multe personaje eroice, roluri care i-au reuşit de minune: Serghei Lazo în piesa lui G. Malarciuc „Zile de foc, apă şi pămînt”, cel al lui Anton în piesa de B. Gorbatov „Tinereţea părinţilori noştri”. S-a produs în atît în piese clasice, cît şi în cele contemporane ‒ Zilov în „Vînătoarea de raţe” de A. Vampilov, Tezeu în piesa „Ipolit” de Euripide, Kulîghin în „Trei surori” de A. P. Cehov, dar şi în operele dramaturgilor moldoveni ‒ Şarlă în „Chiriţa în provincie” şi Gîngan în „Farmazonul din Hîrlău” de V. Alecsandri. Paralel cu prodigioasa sa activitate teatrală s-a filmat în mai multe pelicule la studioul „Moldova-film”. Artist Emerit din RSSM (1974).

Filmografia:
Insula vulturilor”, 1961 ‒ Andrieş,
Se caută un paznic”, 1967 ‒ apostol,
Bărbaţii încărunţesc devreme”, 1974 ‒ activistul satului,
La porţile satanei”, 1980 ‒ rol,
„Hotarul din iunie”, 1982 ‒ rol episodic
Nesfîrşită luna a Căuşului”, l984 ‒ rol episodic,
Pichetul liniştit”, 1983 ‒ rol episodic.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Fîntîna Albă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
806 locuitori

Fîntîna Albă este un sat din cadrul comunei Parcova, raionul Edineţ.  Satul este situat la o distanță de 14 km de orașul Edineț, la 6 km de stația de cale ferată Brătușeni și 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 806 locuitori. Prima atestare documentară a satului cu denumirea Grumăzeni, din ținutul Hotin, datează din anul 1575.

Citeşte mai departe