Constantinov Vasile

Constantinov Vasile ‒ actor de teatru şi cinema.
Născut la 2 ianuarie 1936 în comuna Sucleia, raionul Slobozia, Republica Moldova.

A absolvit şcoala teatrală „B. Şciukin” de la Moscova în anul 1960. Este unul dintre întemeietorii Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul”. A interpretat pe scena teatrului mai multe personaje eroice, roluri care i-au reuşit de minune: Serghei Lazo în piesa lui G. Malarciuc „Zile de foc, apă şi pămînt”, cel al lui Anton în piesa de B. Gorbatov „Tinereţea părinţilori noştri”. S-a produs în atît în piese clasice, cît şi în cele contemporane ‒ Zilov în „Vînătoarea de raţe” de A. Vampilov, Tezeu în piesa „Ipolit” de Euripide, Kulîghin în „Trei surori” de A. P. Cehov, dar şi în operele dramaturgilor moldoveni ‒ Şarlă în „Chiriţa în provincie” şi Gîngan în „Farmazonul din Hîrlău” de V. Alecsandri. Paralel cu prodigioasa sa activitate teatrală s-a filmat în mai multe pelicule la studioul „Moldova-film”. Artist Emerit din RSSM (1974).

Filmografia:
Insula vulturilor”, 1961 ‒ Andrieş,
Se caută un paznic”, 1967 ‒ apostol,
Bărbaţii încărunţesc devreme”, 1974 ‒ activistul satului,
La porţile satanei”, 1980 ‒ rol,
„Hotarul din iunie”, 1982 ‒ rol episodic
Nesfîrşită luna a Căuşului”, l984 ‒ rol episodic,
Pichetul liniştit”, 1983 ‒ rol episodic.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Lîsaia Gora

Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
50 locuitori

Lîsaia Gora este un sat din cadrul comunei Ulmu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Rîbnița și la 108 km de Chișinău. Populaţia satului Lîsaia Gora alcătuia 50 de oameni în anul 2012. Satul Lîsaia Gora a fost înființat în anul 1925.

Citeşte mai departe