Lîsenco Vadim

Lîsenco Vadim - regizor, scenarist.

Născut la 28 ianuarie 1933 în satul Crasnoie, raionul Cuşciovski, regiunea Krasnodar, Rusia. În anul 1957 a absolvit facultatea de regie a VGIK-ului la Moscova (clasa profesorilor L. Kuleşov, A. Hohlova). Pe parcursul anilor 1957-1967 a activat în calitate de regizor la studioul „Moldova-film” şi „Telefilm-Chișinău”. În afară de Premiul „Boris Glavan” pentru filmul „Gustul pîinii” a fost menţionat cu Diploma de gradul ll şi premiul „Mioriţa” la cel de-al VII-lea festival regional de filme de la Chișinău (1966) şi cu premiul „Cel mai bun scenariu” la cel de al III-lea festival Unional de filme de la Leningrad (1968), precum şi cu Diploma simpozionului internaţional a scenariştilor din or. Dubrovnic, Iugoslavia (1967).

Filmografia „Moldova-film”:
„Cînd omul nu-i la locul lui”, 1957, regizor secund,
„La marginea oraşului”, 1960,
„Cînd se duc cocorii”, 1964,
„Gustul pîinii”, 1966, în colaborare.

Studioul cinematografic de la Odesa:
„Cele 13 porunci”, 1969,
„Trenul spre fostul august”, 1971,
„Un colet pentru Svetlana”, 1973, în colaborare,
„Merg cu propriul curs”, 1974,
„Ultimul an a lui Bercut”, 1977,
„Detaşamentul cu misiuni speciale”, 1978,
„Florile cîmpului”, 1980,
„Necesită prins viu”, 1982,
„Cei doi în pustie”, 1984,
„Urmaşa Nikei”, 1989.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Tănătari

Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
2868 locuitori

Tănătari este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Tănătari este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Satul Tănătari a fost menționat documentar în anul 1812.

Citeşte mai departe