Druc Vlad

Drug Vlad - regizor, scenarist, operator, pedagog.

Născut la 17 octombrie 1948 în comuna Pociumbăuţi, raionul Rîșcani, Republica Moldova. În anul 1972 a absolvit secţia de documentaristică a Facultăţii de Regie a VGIK-ului la Moscova şi a activat pe parcursul unui sfert de secol în calitate de regizor în cadrul Asociaţiei de Creaţie „Viaţa” a studioului „Moldova-film”. Din 1986 este lector superior şi şef de catedră la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice de la Chișinău, conduce cursul „arta cinematogrtafică”. Începînd cu anul 2000 activează la studioul independent „Media SDB”.

Filmele documentare ale lui V. Druc întotdeauna reflectă poziţia sa civică clară. Subiectul acestora este clar şi se profilează pe tot parcursul filmului, filmele realizate de el au o cultură înaltă a imaginii. Regizorul are grijă în permanenţă şi de calitate coloanei sonore a filmelor sale, să participe la toate fazele de producere, ba chiar muzica şi înscrierea fonului gălăgiei se străduie să facă singur. A însuşit profesia de operator de cinema. Participă activ la lucrul Unii Cineaştilor din Republica Moldova.

Frilmografia (documentarele):
„Pentru a creşte pîinea”, 1971,
„Ciocana Nouă”, 1972,
„Monumentele naturii Moldovei”, 1972,
Ion Creangă”, 1973,
Maria Codreanu”, 1973 ‒ scenariu şi regia,
„Dincolo de rampă – Franţa”, 1972,
„Revenirea”, 1975,
„Magistrala Baikal-Amur”, 1976,
„Cîntecul este veşnic viu”, 1975,
Firul viu”, 1976,
„Pămîntul natal”, 1977,
„Goblenul”, 1978 ‒ scenariul şi regia,
„Tatăl”, 1978,
Meşterul anonim”, 1979 ‒ scenariul şi regia,

„Mistreții”, 1980 ‒ scenariul şi regia,
„O zi şi o viaţă întreagă”, 1980,
„În seara aceasta”, 1981,
„Născuţi din nou”, 1982,
„Găgăuzii”, 1982,
„Mîini neobosite”, 1982,
„Picătura bunătăţii noastre” 1985 ‒ scenariul şi regia,
Jocurile copilăriei noastre”, 1985 ‒ scenariul şi regia în colaborare cu M. Chistruga,
„Moara”, 1985 ‒ scenariul şi regia,
Haiducul”, 1985 ‒ scenariul (desene animate), Grand Prix la Cannes, Franţa,
„Maria Cibotari”, 1999 ‒ în colaborare cu scenaristul D. Olărescu.

Filme artistice:
Nesfîrşita luna căuşului”, 1984 în colaborare cu Vădim Iacovlev.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Strîmbeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1482
Populația:
282 locuitori

Strîmbeni este un sat din cadrul comunei Oneşti, raionul. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Hîncești și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 282 de oameni. Satul Strîmbeni a fost menționat documentar în anul 1482.

Citeşte mai departe