Bazelean Iacob

Bazelean Iacob ‒ regizor.

S-a născut la 28 august 1925 în oraşul Zlatopolie, regiunea Kirovograd, Ucraina. A absolvit VGIK-ul în anul 1952, clasa profesorului M. Romm. Pe parcursul anilor 1953-1959 lucrează în calitate de regizor la studioul „A. Dovjenko”, în anii 1960-1964 ‒ la studioul cinematografic de la Ialta, iar începînd cu anul 1964 este regizor la studioul cinematografic „Maxim Gorki”. Împreună cu S. Parajanov montează în Moldova filmul-poveste „Andrieş” după opera cu acelaşi nume a scriitorului moldovean Emilian Bucov, care a şi fost filmul său de debut în regie.

A murit la 4 iunie 1990 la Moscova.

Filmografia:
„Andrieş”, 1954,
„Căi şi destine”, 1955,
„Născut de furtuni”, 1957,
„Casa cu Mezanin”, 1960,
„Oraşului ‒ o stradă”, 1963,
„Vînătoarea lui Alioşa”, 1965,
„Antrenorul”, 1969 ‒ medalia de argint şi premiul III la Festivalul Unional de filme sportive,
„Ieri, azi şi întotdeauna", 1971,
„Ce nu vor afla tribunele”, 1975,
„Stai alături, Mişca", 1977,
„Primul meu prieten”, 1979

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pervomaisc

Statut:
Sat
Prima atestare:
1886
Populația:
677 locuitori

Pervomaisc este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pervomaisc și Constantinovca. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Căușeni și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 677 de oameni. Satul Pervomaisc a fost menționat documentar în anul 1886.

Citeşte mai departe