Saranov Anatol

Saranov Anatol - regizor, operator.

Născut la 2 ianuarie 1937 în satul Novo-Ignatievsc, raionul Volnovaha regiunea Doneţk, Ucraina. A absolvit facultatea de operatorie VGIK de la Moscova în anul 1974. Din acelaşi an e angajat în calitate de operator şi regizor Ia studioul „Telefilm-Chișinău” la Televiziunea Naţională. Se numără printre cei mai productivi cineaşti. Preponderent filmează pelicule documentare şi filme-concerte, îmbinînd profesia de operator şi regizor.

Filmografia:
„Formula belşugului”, 1974, documentar,
„Complexele de lapte-marfă din Moldova”, 1974, documentar,
„Moldova jubiliară”, 1974, documentar,
„Cîntă Victor Kurin”, 1974, film-concert, în colaborare,
„Fii fericit, omule”,1975, documentar,
„Codrii”, 1975, documentar,
„De la congres la congres ‒ Moldova Sovietică”, documentar în colaborare,
„Trenul prieteniei”, 1975, film-concert în colaborare,
„Rădăcina de aur”, 1976, documentar,
„Numele ei e ‒ muncitoare”, 1977, documentar,
„Fidel visului”, 1976, documentar,
„Oraşul de pe Nistru”, 1976, documentar,
„Vierii”, 1977, documentar,
„Spovedanie în faţa rampei”, 1977, documentar,
„Ce vei semăna”, 1978, documentar,
„O baladă despre viţa de vie”, 1978, regizor-operator, documentar,
„Şinele ce ne cheamă”, 1978, regizor-operator, documentar,
„Cu dragoste faţă de Dvs.”, 1978, film-concert,
„Nou veniţii în Codrii Moldovei”, 1979, regizor-operator,
„Bugeacul reînnoit”, 1979, documentar,
„Eu merg cu albele”, 1979, regizor-operator, documentar,
„Farmecul pietrelor” 1980, documentar,
„Nutreţurile ‒ pe conveier”, 1981, documentar,
„După tribut ‒ în cîmp”, 1983, documentar,
„Primăverile lui Ştefan Hasta”, 1982, documentar,
„Înălţimea”, 1982, documentar,
„Un petic de pămînt”, 1983, documentar,
„Rapsodia”, 1983, documentar,
„Fazanii”, 1983, documentar,
„Ţinutul Nistrean”, 1984 în colaborare, documentar,
Nadejda Cepraga”, 1984, film-concert,
„Flori pe piatră”, 1985, documentar,
„Eu pornesc spre plugar” 1985, documentar.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ştefan Vodă

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1909
Populația:
6700 locuitori

Ştefan Vodă este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ştefan Vodă. Amplasat în partea de sud-est a republicii, oraşul Ştefan Vodă este situat la o distanţă de 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6700 locuitori. Istoria localităţii începe cu anul 1909, odată cu întemeierea coloniei germane Kizil.

Citeşte mai departe