Naghiţ Andrei

Naghiţ Andrei - actor de teatru şi cinema.

Născut la 28 decembrie 1911 în comuna Pohrebea, raionul Dubăsari, Republica Moldova.

A studiat arta actoricească la studioul moldovenesc de dramă din Tiraspol (1931-1932) şi la studioul moldovenesc de pe lîngă Institutul Muzical-teatral „L. Beethoven” din Odesa (1932-1933).

După absolvirea institutului împreună cu colegii săi (printre care V. Gherlac, T. Gruzin ş. a.) înfiinţează Teatrul Muzical-dramatic de la Tiraspol, care mai tîrziu a fost transferat la Chișinău (azi Teatrul Naţional „M. Eminescu”). A activat în acest teatru pînă în anul 1974, interpretînd mai multe roluri din repertoriul acestuia. În anii celui de-al II-lea Război Mondial a fost evacuat împreună cu teatrul în Turkmenia, a luat parte la concertele ce se dădeau pentru ostaşii ce luptau pe front contra fasciştilor în componenţa brigăzilor teatrale mobile.

Cele mai importante roluri,pe care le-a jucat în scena teatrului au fost ‒ Griţian în „O nuntă la Malinovca” de L. Iuhvid şi P. Reabov, Don Basilio în „Nunta lui Figaro” de P. Beaumarchais, Malinin în „Liubovi Iarovaia” de K. Treniov ş. a.

S-a învrednicit de titlul de Artist Emerit al RSSM în anul 1958, a fost decorat cu ordinele „Gloria muncii” şi „Insigna de onoare”. S-a filmat activ în peliculele studioului „Moldova-film".

A decedat la 23 aprilie 1974 la Chișinău.

Filmografia:
Balada haiducească”, 1958 - Sandu,
„La marginea oraşului”, 1960 - gospodarul casei,
Omul merge după soare”, 1961 - rol episodic,
Aşteptaţi-ne în zori”, 1963 - rol episodic,
„Fugit de sub exortă”, 1965 - rol episodic,
„Gustul pîinii”, 1966 –ţăran,
Se caută un paznic”, 1967 ‒ sfîntul din rai,
„Zece ierni pentru o vară”, 1969 - rol episodic,
„Povîrnişul”, 1970 – rol episodic,
Lăutarii”, 1971 – rol episodic,
Ultimul haiduc”, 1972 - ţăran,
Dimitrie Cantemir”, 1973 - boier în Divanul domnesc,
„Crestături pe amintire”, 1973 – rol episodic,
„Mînia”, 1974 - rol episodic.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Şurii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
650 locuitori

Şurii Noi este un sat din cadrul comunei Şuri, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Drochia și la 185 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 650 de oameni. Satul Şurii Noi a fost înființat în anul 1955.

Citeşte mai departe