Leveanu Iosif

Leveanu Iosif ‒ actor de teatru şi cinema.

Artist Emerit din Moldova (1958).

Născut la 7 martie 1909 în oraşul Vaslui, România. Pînă în anul 1940 a activat în calitate de actor cu diferite antreprize pe scenele teatrelor din România. Majoritatea rolurilor interpretate de el erau de comedie şi muzicale. În anii celui de-al 2-lea Război Mondial a fost evacuat în Turkmenia, acolo în anul 1943 se alătură trupei teatrale a Teatrului Muzical-dramatic de la Chișinău (în prezent Teatrul Naţional „M. Eminescu”. După eliberarea Moldovei în anul 1944 se întoarce cu teatrul la Chișinău jucînd mai multe roluri de prim plan pe scena teatrului: Toma „Cîntecul lăpuşniţei” de R. Portnoi, primar în piesa „Covorul Ilenei” de L. Corneanu, Ţugui în „Dunărea zbuciumată” de Em. Bucov.

Mai tîrziu a reuşit să îmbrăţişeze şi repertoriul clasic, posedînd limbajul scenic de minune, a reuşit să se remarce în faţa actorilor care au studiat arta teatrală la Şcoala de Teatru din Odesa.

A atins culmile artei actoriceşti jucînd în piesele clasicilor naţionali Vasile Alecsandri „Sînzeana şi Pepelea”, „Ovidiu”, „Fîntîna Blanduziei”. I. Leveanu s-a filmat şi în cîteva pelicule realizate la studioul cinematografic „Moldova-Film” în roluri episodice.

Filmografia:
Balada haiducească”, 1958 ‒ ţăran sărac,
„A fost odată un băiat”, 1960 ‒ rol episodic,
Insula vulturilor”, 1961 ‒ rol episodic.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
3407 locuitori

Corten este un sat şi comună din raionul Taraclia. Corten este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 143 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3407 oameni. Satul Corten a fost întemeiat în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.