Todoraşcu Eugenia

Todoraşcu Eugenia – actriţă de teatru şi film, pedagog.

S-a născut la 11 septembrie 1936 în satul Hlinaia, raionul Slobozia din RSSM într-o familie de ţărani ucraineni. A absolvit şcoala rusă în anul 1954, un an mai tîrziu, cînd avea loc selecţia pentru şcoala teatrală „B. Şciukin” (Studioul Naţional Moldovenesc) de la Moscova, însă una dintre condiţii era - candidatul să cunoască limba moldovenească, astfel Eugenia fusese respinsă de către Comisie. Însă E. Todoraşcu a revenit în sala, unde avea loc examenul şi a insistat să i se dea posibilitatea de a-şi demonstra abilităţile, promiţînd, că va învăţa limba. Ea a uimit Comisia de Admitere, atunci cînd i s-a cerut să improvizeze ceva în cazul în care în faţa ei s-ar afla un şoarece, scena i-a reuşit atît de veridic, încît la ţipetele ei a alergat toată lumea din clădire, inclusiv directorul şi miliţianul, fiind întrebată daca într-adevăr îi este atît de frică de şoareci, ea le-a propus să prindă unul. După absolvirea facultăţii în anul 1960, Eugenia după cum promisese însuşise limba literară, ba chiar atît de bine încît mulţi o invidiau. În acelaşi an îşi începe cariera artistică la teatrul „Luceafărul”, unde activează pe parcursul a 27 de ani (1960-1987).

Debutează în anul 1970 în rolul lelei Vera în filmul „Povîrnişul” (reg. I. Burghiu). În anul 1975 i s-a oferit titlul de Artistă a Poporului din RSS Moldovenească.

Pe parcursul anilor 1987 -1993 este actriţă la Teatrul Dramatic Rus „A. Cehov”, din anul 1993 — actriţă a teatrului naţional „Mihai Eminescu”. În anul 2003 devine actriţă a Teatrului Dramatic de Stat de pe str. Trandafirilor şi în acelaşi timp profesoară de Arta actorului la Liceul Teatral orăşenesc.

A murit la 20 iulie 2010 la Chișinău.

Filmografia:
„Povîrnişul”, 1970 –lelea Vera;
„Casa pentru Serafim”, 1973 – Elena Vasilievna;
Podurile”, 1973 - Catinca;
„Valul verde”, film de scurt metraj,1973 – soţia lui Grădinaru;
Bărbaţii încărunţesc devreme”, 1974 – Agafia Mînzu;
„Ce-i trebuie omului”, 1975 — Capitolina;
Nicuşor din tribul TV”, 1975 – Ema Borisovna;
„Nimeni în locul tău””, 1976 -Domnica;
„Trînta”, 1977 - Sevastiţa Guţu;
Făt- Frumos”, 1977 - mama lui Laur- Balaur;
Bărbatul de lîngă tine”, 1977 - Мarga;
Bună ziua, am sosit!”, 1979 – însoţitoare de vagon;
Pregătirea de examen”, 1979 - mama Catei;
Marele război mic”, 1980 -  săteanca de la gară cu fii săi;
Vîrsta de trecere”, 1981 - bunica Anuţei;
Totul putea fi altfel”, 1982 - rol;
„Trece lebăda pe ape” , 1982 –Ana Pajur;
„Prietenie bărbătească”, 1982 – Claudia ;
Călătoria de nuntă înaintea nunţii”, 1982 –Catinca –rol central;
Fii Fericită, Iulia”, 1983 - Taisia;
„Cum să devii celebru”, 1984 - mătuşa Chiţa;
„Răsăritul zbuciumat”, 1984 – rol episodic;
Viaţa şi nemurirea lui Serghei Lazo”, 1985 – rol episodic;
Pichetul liniştit”, 1985 – Eleonora;
Corespondentul vostru special”, 1987 − Doriţa;
Corbii prada n-o împart”, 1988 —  rol episodic;
„Adio, viaţă de holtei”, 1989 (film artistic de scurt metraj);
„După cine plînge închisoarea…”, 1991;
„Ricoşeu”, 1997;
Tangoul deasupra prăpastiei”, 1997;
„Cîinele-lup din neamul Dulăilor Suri”, 2006 — Haigal;

Localităţile Moldovei şi diasporei

Rotari

Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
561 locuitori

Rotari este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componența comunei fac parte localitățile Socolovca, Rotari și Bodeni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Camenca și la 150 km de Chișinău. Populaţia satului Rotari alcătuia 561 de oameni în anul 2004. Satul Rotari a fost menționat documentar în anul 1893.

Citeşte mai departe