Apostolov Mefodii

Аpostolov Mefodii - actor de teatru şi cinema.

M. Apostolov s-a născut la 11(24) mai 1915 în satul Sucleia, raionul Slobozia, RSSM într-o familie de ţărani. Pasiunea pentru arta scenică l-a adus pe tînărul talentat, la început în Cercul amatorilor de teatru, apoi s-a alăturat în anul 1933 trupei Teatrului  de la Tiraspol. În anul 1937 Apostolov absolveşte Şcoala de Actorie de la Odessa şi devine actor al Teatrului Muzical-dramatic „A. Puşkin”, unde va juca o mulţime de roluri importante atît din repertoriul clasic, cît  şi modern şi va deveni unul dintre primii actori, care s-a filmat în filme înainte ca studioul „Moldova-film” să înceapă să filmeze primele pelicule artistice. M. Apostolov a participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei. În anul 1958, el a devenit preşedinte al Prezidiului Asociaţiei Teatrale din Republica Moldova.

A debutat în comedia muzicală „Leana”, filmat la studioul cinematografic „M. Gorki” de la Moscova după scenariul dramaturgului moldovean Leonid Corneanu, în regia lui B. Barnet , iar asistent de regizor al acestui film  a fost Leonid Gaidai. În acest film au debutat mai mulţi actori moldoveni, printre ei era şi M. Apostolov, care apare pe ecran în rolul de preşedinte al juriului la unul din concursurile de amatori. Iar odată cu formarea studioului cinematografic „Moldova-film” s-a filmat în peliculele  diferitor regizori la studiouri diferite.  A realizat circa 30 de roluri în  filme artistice de lung metraj.

S-a stins din viaţă la 22 noiembrie 2004.

Premii şi titluri: Artist al Poporului din RSSM - 1952, Ordinul Lenin, Ordinul Drapelul  Roşu de Muncă, Ordinul  Steaua Roşie.

Filmografia:
„Leana”, 1955 –  rol episodic,
„Fugit de sub escortă”, 1965 −  avocat,
Se caută un paznic”, 1967 −  apostolul,
„Povîrnişul”, 1970 –Ilie Grosu,
Viscolul roşu”, 1971 –Dumitru Gîţă,
„Ofiţerul în rezervă”, 1971 −  rol episodic,
Ultimul haiduc”, 1972 – colonelul Pîntea,
„Nume salvat”, 1972 – rol episodic,
Tacitul” 1973 – rol episodic,
Dimitrie Cantemir” 1973 −  boier moldovean,
„Mînia”, 1974 – rol episodic,
„Durata zilei”, 1974 – Cojocari,
Bărbaţii încărunţesc devreme”, 1974 − Petrov,
„Calul, puşca şi nevasta”, 1975 – rol episodic,
Şi va veni ziua”, 1979 – directorul uzinei,
Marele război mic”, 1980 – Dmitra,
Corbii hrana n-o împart”, 1988 −  rol episodic.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Vadul-Raşcov

Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
1648 locuitori

Vadul-Raşcov este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vadul-Rașcov și Socola. Amplasat pe cursul superior al Nistrului satul Vadul-Raşcov se află la o distanță de 23 km de orașul Șoldănești și la 104 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1648 de oameni. Vadul-Raşcov a fost atestat documentar la 14 ianuarie 1447.

Citeşte mai departe