Gozdacenco Simion

Gozdacenco Simion - critic de cinema, redactor, scenarist.

Născut la 1 iunie 1936 în oraşul Bender. A absolvit Facultatea de Cinematografie a VGIK-ului în anul 1972. Calea de creaţie şi-o începe în anul 1954. Din anul 1958 lucrează la studioul „Moldova-film”. Conduce Uniunea de Creaţie şi Producere a Cronicii Cinematografice. Este membru al Uniunii Cinematografiştilor din Moldova.

Filmografia – scenarist:
„Cea de-a doua viaţă a şenilele tractorului”, 1968 – film de popularizare a ştiinţei;
„Amintirea anilor de foc”, 1974 – film documentar televizat;
„Comandant de armată de rangul întîi”, 1977 − film documentar televizat;
„Prezintă „Moldova-film”, 1979 – film documentar în colaborare împreună cu V. Andon;
„Cooperarea intergospodărească în pomicultură”, 1979 −film de popularizare a ştiinţei;
„Efectul coordonării”, 1980 –film documentar;
„Combina pentru recoltarea roşiilor”, 1982 − film de popularizare a ştiinţei;
„Concentrarea şi specializarea în viticultură”, 1981 − film de popularizare a ştiinţei;
„În ţara cocostîrcului alb”, 1983 − film de popularizare a ştiinţei;
„Constelaţia frăţiei”, 1984, − film documentar în 6 părţi în colaborare;
„Tehnologia cultivării culturilor sîmburiere”, 1984 − film de popularizare a ştiinţei.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Brătuleni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1439
Populația:
1512 locuitori

Brătuleni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brătuleni și Cîrneşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Nisporeni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1512 oameni. Satul Brătuleni a fost menționat documentar în anul 1439.

Citeşte mai departe