Gozdacenco Simion

Gozdacenco Simion - critic de cinema, redactor, scenarist.

Născut la 1 iunie 1936 în oraşul Bender. A absolvit Facultatea de Cinematografie a VGIK-ului în anul 1972. Calea de creaţie şi-o începe în anul 1954. Din anul 1958 lucrează la studioul „Moldova-film”. Conduce Uniunea de Creaţie şi Producere a Cronicii Cinematografice. Este membru al Uniunii Cinematografiştilor din Moldova.

Filmografia – scenarist:
„Cea de-a doua viaţă a şenilele tractorului”, 1968 – film de popularizare a ştiinţei;
„Amintirea anilor de foc”, 1974 – film documentar televizat;
„Comandant de armată de rangul întîi”, 1977 − film documentar televizat;
„Prezintă „Moldova-film”, 1979 – film documentar în colaborare împreună cu V. Andon;
„Cooperarea intergospodărească în pomicultură”, 1979 −film de popularizare a ştiinţei;
„Efectul coordonării”, 1980 –film documentar;
„Combina pentru recoltarea roşiilor”, 1982 − film de popularizare a ştiinţei;
„Concentrarea şi specializarea în viticultură”, 1981 − film de popularizare a ştiinţei;
„În ţara cocostîrcului alb”, 1983 − film de popularizare a ştiinţei;
„Constelaţia frăţiei”, 1984, − film documentar în 6 părţi în colaborare;
„Tehnologia cultivării culturilor sîmburiere”, 1984 − film de popularizare a ştiinţei.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sămăşcani

Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
1502 locuitori

Sămăşcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Sămăşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 12 km de orașul Șoldănești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1502 oameni. Satul Sămășcani a fost atestat documentar în anul 1604.

Citeşte mai departe