Calaşnicov Vitalii

Calaşnicov Vitalii – operator, regizor, scenarist.

S-a născut la 26 martie 1936 în oraşul Abakan, Regiunea Autonomă Hacasia Khakassia, Rusia. A absolvit Facultatea de VGIK, clasa profesorului B. Volcec în 1959. A lucrat la studioul „Moldova-film" din anul 1960 pînă în 1985. În anul 1976 i-a fost decernat Premiul de Stat al Republicii Socialiste Sovietice Moldova pentru filmul „Dimitrie Cantemir”. A murit tragic în anul 1995.

Filmografia
Filme artistice:
Insula vulturilor”,1961 -operator
Călătorie în aprilie”, 1962 - regizor în colaborare,
„Cînd se duc cocorii” ,1964 - operator
„Zile pentru zbor”, 1965, studioul „A. Dovjenco” - operator
„Gustul pîinii” ,1966 - operator
„Băieţi, moarte nu există”, 1970, „Turcmen-film” - operator
Lăutarii”, 1971 - operator
Dmitrii Cantemir”,1973 – regizor în colaborare,
Furtuni de toamnă”, 1974 - regizor şi operator,
„Flori de cîmp”, 1980 - operator
Sînt gata să accept provocarea”,1983 – regizor în colaborare.

Filme documentare:
„Cîntecul şi dansul”, 1964 - operator,
„Sculptorul Dubinovschii”, 1964 „Telefilm Chișinău” - regizor-operator,
„Viaţa de toate zilele”,1967- autor-operator,
„Tvardiţa”,1967 - autor-operator,
„Sărbătoare”,1967 - în colaborare,
„Poftă mare!”,1967, „Telefilm-Chișinău” - autor-operator,
Trînta”, 1967, „Telefilm-Chișinău” - regizor în colaborare,
„M. Gorikii în Moldova”, 1968 – autor-operator,
„Festivalul dansului popular”, 1968 - autor-operator
„Cumpăraţi automobilul”,1975 - regizor-operator,
„Festivalul prieteniei”,1976 - regizor-operator,
„Balada moldovenească”, 1977 - operator,
„În drum spre premieră”,1977- autor-operator,
„Codrii”,1978 - operator,
„А+B pentru fiecare dintre noi”, 1981 - autor-operator,
„Monolitul”,1981 - autor-operator,
„Domnişoara cu caracter”, 1982 - autor-operator,
„Comunitatea”, 1982 - regizor -operator.

Reviste televizate „Usturici”: № 15, 1976; №47, 1984; №49, 1984; №50, 1984; №58, 1985; №59, 1985; №60, 1985; №66-67, № 71, 1985

Localităţile Moldovei şi diasporei

Butuceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
239 locuitori

Butuceni este un sat din cadrul comunei Trebujeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 35 km de oraşul Orhei şi la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 239 de oameni. Satul Butuceni a fost menționat documentar în anul 1616.

Citeşte mai departe