Ungureanu Ion

Ungureanu Ion - actor, regizor.

S-a născut la 2 august 1935 în comuna Opaci, raionul Căuşeni. Republica Moldova. A absolvit şcoala teatrală „B. Şciukin” din Moscova 1960, iar apoi Cursurile superioare de regizori organizate de Institutul de Stat de Artă Teatrală  din Moscova (GITIS) „A. Lunacearskii” 1964. În anii 1960 - 1971 actor şi regizor la teatrul „Luceafărul” din Chișinău. Pe parcursul mai multor ani a fost regizor la Teatrul Armatei din Moscova şi la Televiziunea centrală Ostankino. În anii 1990-1994 a fost ministru al culturii din Republica Moldova. Astăzi în calitate de crainic şi moderator colaborează cu televiziunea naţională şi astăzi cu programe de lectură a operelor scriitorilor moldoveni la radio Moldova. In cinematografie a debutat în 1957 în rolul poetului Grădinaru în filmul „Cînd omul nu-i la locul lui”. A primit următoarele premii şi distincţii: premiul „Intervidinie” pentru filmul televizat „Lica” (Plovdiv, Bulgaria, 1981), Artist emirit al Republicii federative Ruse 1981, Artist al poporului Republicii Moldovei 1989, Laureat al premiului naţional al Republicii Moldova 1991, Doctor honors causa, Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova 2009.

S-a stins din viaţă pe 28 ianuarie 2017. 

Filmografia

„Cînd omul nu e la locul lui”, 1957 - poetul Grădinaru,
Omul merge după soare”, 1961 - savant,
Călătorie în aprilie”, 1962 - preşedintele colhozului,
Armaghedon”, 1962 - mire,
„Doctorie amară”, 1963 - Somnilă,
Se caută un paznic”, 1967 - Sfîntul Petrea,
Serghei Lazo”, 1967 - Comarovskii,
Viscolul roşu”, 1971 - Gheorghe Gîţă,
„Ofiţerul în rezervă”, 1971 - Marian,
„Acest dulce cuvînt libertate”, 1972, „Mosfilm” - senatorul Ramires,
Podurile”, 1973 - Ştefănache,
Bărbaţii încărunţesc devreme”, 1974 - Armaşu,
„Calul, puşca şi nevasta”, 1975 - Novac,
Favoritul”, 1976 - inspectorul Lodgi,
Făt-Frumos”, 1977 - Laur Balaur,
Bărbatul de lîngă tine”, 1977 - profesor
„Codrii”, 1991-1993 - preşedinte

Localităţile Moldovei şi diasporei

Brătuleni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1439
Populația:
1512 locuitori

Brătuleni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Brătuleni și Cîrneşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Nisporeni și la 98 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1512 oameni. Satul Brătuleni a fost menționat documentar în anul 1439.

Citeşte mai departe