Hîncu Liviu

Hîncu Liviu (13.07.1959, s. Volodeni, raionul Edineţ), pictor. A absolvit Şcoala de Arte Plastice „I. Repin” de la Chișinău (1978) şi Institutul de Pictură, Arhitectură şi Sculptură „I. Repin” de la Leningrad (1898), facultatea Studiul Artelor. După studii susţine prelegeri la Istoria Artei la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (1989-1993), continuîndu-şi activitatea în calitate de expert în cadrul Ministerului Culturii al Moldovei (din 1997). În lucrările de pictură acordă prioritate peisajului, reflectînd dispoziţia locurilor poetice şi pitoreşti ale Moldovei, prin intermediul procedeelor artistice ale postimpresionismului.

Printre lucrările sale cele mai importante figurează „Toamna la Butuceni”, „Drum de ţară”, „Fîntîna cocorilor”, „Mănăstirea de la Condriţa”. În ultimul deceniu se observă un interes sporit pentru o pictură combinată, non-figurativă, prezente în peisaj şi natura statică − „Natură statică”, „Flori orange în vas”, „Compoziţie cubistă сu flori”, „Case lа margine”, „Casa batrînească”.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Cioreşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
3363 locuitori

Cioreşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cioreşti şi Vulcăneşti. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3363 de locuitori. Satul Ciorești a fost menționat documentar în anul 1545.

Citeşte mai departe