Vieru Roland

Roland Vieru - regizor de film, artistul plastic.

Roland Vieru s-a născut la 10 august 1947, în satul Horodişte, raionul Donduşeni. A studiat doi ani limbile străine la Universitatea de Stat din Chişinău, după care merge la Institutul Unional de Cinematografie din Federaţia Rusă. În 1961, debutează în calitate de caricaturist şi ilustrator de carte. Opt ani mai tîrziu, Roland Vieru este cunoscut ca regizor de film, prin documentarul „Explozia". În anul 1962 aduce în lumina reflectoarelor un alt lungmetraj - „Întîmplare la Festival", realizat la Studioul „Moldova-Film".

În anul 1975, Roland Vieru debutează în calitate de artist plastic monumentalist şi în scurt timp devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova, iar în 1997, pentru munca depusă în cinematografie, este titularizat ca membru al Uniunii Cineaștilor. Dintre ecranizările lui Roland Vieru au rămas cunoscute documentarul „Explozia", filmele de ficţiune „Vica, eu şi telefonul", „Căruța", produs la Studioul „Mosfilm", lungmetrajul „Întîmplare la Festival", documentarul „Crescuţi, porniți și aşteptați"ș.a.

A plceta în lumea celor drepți la 30 iunie 2019, la vîrsta de 71 de ani.

Roland Vieru este înmormîntat la Cimitirul din Cernoleuca, Dondușeni, alături de tatăl său, regretatul artist plastic Igor Vieru.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ceadîr-Lunga

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1789
Populația:
19400 locuitori

Ceadîr-Lunga este un oraş în Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, pe cursul mediu al rîului Lunga, oraşul Ceadîr-Lunga este situat la o distanţă de 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 19401 locutori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1789.

Citeşte mai departe