Șevelov Victor

Victor Șevelov - scriitor şi om de stat din Moldova.

S-a născut la 25 decembrie 1921 în satul Vozdvijenca raionul Crasnopartizansc regiunea Orienburg. A decedat la 31 ianuarie 1953 în Chişinău. A absolvit şcoala superioară de partid din Mcscova şi a fost repartizat cu traiul la Chişinău unde a fost referentul în aparatul CC PC al Moldovei al Primului secretar CC PC M L.I.Brejnev. După plecarea lui Brejnev din Moldova a fost prim adjunct a ministrului culturii din Moldova A. M. Lazarev, iar cînd au fost inaugurat studioul "Moldova-film" (1957) a devenit directorul acestui atudiou.

Perioada aceasta a fost foarte rodnică pettru cinematografia noastră naţională. Şi V. M. Şevelov a făcut mult pentru prosperarea ei. Numai în 5 ani cît a fost el la conducerea studioului, de cînd aici a începun producerea filmelor artistice (1957-1961) studioul a produs cîteva filme artistice de lung metraj care a adus cinematografia noastră naţională un nivel de standart mondial. Aici a fos£ ecranizată renumita operetă a compozitorului I. Dunaevskii "Sălcîmil alb". Cu un an mai tîrziu după scenariul lui Ion Druţă "Cireşe timpurii" a fost filmată comedia "Cînd omul nu-i la locul lui", jurnaliştii moldoveni O. Pavlovskii şi S. Maldovan au debutat cu scenariul "Tudor Tobultoc" care l-au filmat tinerii regizori, absolvenţii VGIKului M. Calic,B. Rîţarev împreună cu veteranul studioului Olga Uliţcaia. Filmul "Balada haiducească", turnat după scenariul "Todor Tobultoc" la festivalul Unional din Kiev (1959) a fost destinat cu două premiii, Prima pentru imagine (Vadim Derbeniov) şi al 2-etia pentru muzică (David Fedov). Cu scenariul "Armaghedon" au debutat în cinematografia naţională scriitorii moldoveni Gheorghe Meniuc şi Lidia Mişcenco. Pe tema contemporană a mai fost turnate filmele "La marginea oraşului", "Cîntec de leagăn" şi "Insula vulturilor" unde au debutat mai mulţi scenarişti, dar şi actori de la teatru "Luceafărul" V. Zaiciuc, V. Izbeşcuio, I. Ungureanu, E. Malcoci, V. Constantin şi alţii. La diferite facultăţi al VGIKului au fost trimişi la învăţătură zeci de tineri: V. Pascaru, V. Gagiu, V. Ciurea, P. Balan, V. Covrig.

Cinematografia moldovenească se dizvolta cu success din toate punctele de vedere şi tematic, şi stilistică modernă. Anume aceasta a fost pricina de al înlătura de la conducere peV. Şevelov. Cînd a apărut pe ecran filmul "Omul merge după soare" Şevelov a fost învinuit de organele de partid de susţinerea modernismului in cinematografia naţională. El a fost eliberat din funcţia de director, sa îmbolrnăvit grav şi-n doi ani sa stins din viaţă la vîrsta de 42 de ani.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Alexeevca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
388 locuitori

Alexeevca este un sat din cadrul comunei Svetlîi, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 38 km de municipiul Comrat și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 388 de oameni. Satul Alexeevca a fost menționat documentar în anul 1913.

Citeşte mai departe