Scutelnicu Ana-Felicia

Ana-Felicia Scutelnicu - regizor.

S-a născut la 4 octombrie 1978 în or. Chișinău, Republica Moldova, într-o familie de cineaști. A absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universității de Stat din Chișinău (1998). Acum este domiciliată în or. Berlin (RFG), unde a absolvit Facultatea de Regie a Academie Germane Film-TV. În 2007 filmează lucrarea sa de curs, scurtmetrajul "Între ziduri" şi participă cu aceasta peliculă la mai multe festivaluri internaţionale.

În 2008 un mare succes i-a adus scurtmetrajul "Jocul". Tot în acel an începe să se ocupe cu regia TV în cadrul proiectului "24 de ore ale Berlinului". În 2009 este membră a juriului filmelor de scurtmetraj la Festivalul Internaţional din Varşovia şi tot atunci filmează scurtmetrajul "Curtea din dos". Premiera acestui film a avut loc în anul 2010. Tot în acest an a fost menţionată cu Premiul coproducțiilor cinematografice a Fundaţiei "Robert Boş" în proiectul moldo-german "Parastasul". Scurtmetrajul "Curtea din dos", creat în cadrul proiectului german "Generaţia nouă", a luat parte la Festivalul Cinematografic Internaţional de la Cannes, Franţa. În aşa fel moldoveanca Ana-Felicia Scutelnic devine o figură cunoscută în cinematografia mondială. În 2012 Ana-Felicia participă la Festivalul Internaţional de Filme de la Roma (Italia) cu filmul "Parastasul", obținînd un premiu, inclusiv "bănesc", la compartimentul XXI filme de scurtmetraj şi metraj mediu.

"Din copilărie visam să filmez, - povesteşte Ana-Felicia. -Eram fericită pe platoul de filmat al tatălui meu, regizorul Ion Scutelnicu. Făceam cunoştinţă cu colegii lui de breaslă. Mai tîrziu drumurile m-au adus la Berlin, unde am trecut concursul la Facultatea de Regie la Academia Germană de Film şi TV, unde s-a împlinit visul meu de a crea filme. Părinţii mei, ambii cineaşti, au jucat un rol decisiv în tot ce ține de profesia mea actuală, cea de regizor, în tot ce am făcut pînă acum şi în tot ce am de gînd să fac în viitorul apropiat. Pentru mine cinematografia e ceva magic, comparabil cu harul dumnezeiesc şi veșnicia".

Într-un interviu acordat corespondentului ziarului "Timpul" fiind întrebată de perspectiva activității sale în domeniul cinematografic, Ana-Felicia a răspuns, că toate succesele sale de la festivalurile internaționale o îndeamnă să treacă la filmările filmelor de ficțiune cu actori. Ana-Felicia visează să realizeze filme și în Moldova cu actori autohtoni, și speră ca proiectele sale să fie susținute de Guvernul republicii.

"Moldova este țara în care sînt rădăcinile mele. Aici îmi este dragă liniștea sufletească şi bucuriile creației. Pentru mine în Moldova mai sînt multe enigme, care așteaptă redescoperite şi eu aş vrea ca arta cinematografică a Moldovei să aibă mai multe perspective îmbucurătoare".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1742
Populația:
402 locuitori

Zăzulenii Vechi este un sat din cadrul comunei Negureni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ungheni și la 107 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 402 oameni. Satul Zăzulenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1742.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.