Cara-Cioban Dumitru

Dumitru Cara-Cioban - scriitor, scenarist şi regizor găgăuz.

S-a născut la 27 mai 1933 în satul Beşalma, ce se traduce din limba găgăuză "Cinci pomi de măr". A decedat într-un tragic accident în 1986. A fost o persoană enciclopedică: a studiat pictura în şcoala artelor plastice "I.E. Repin" din Chişinău, Institutul de literatură "M. Gorkii" din Mos­cova. Sinestătător a studiat camera de filmat 16mm şi a filmat în regia proprie şi după scenariile proprii cîteva pelicule cinematogra­fice care şi astăzi să păstrează în muzeul satului avînd o valoare de nepreţiiit. A avut şi premii ca cineast la concursurile de filme pentru amatori, ce se petreceau în anii 70-80 în republică.

Versuri a început să scrie încă de pe banca şcolară. În 1962 apare de sub tipar primul volum de poezii al lui Dumitru, intitulat "Cuvîntul dintîi". A urmat " Istovire " (1969.), " Variaţii " (1970) a scris şi proză. Este şi autor unelor picturi în ulei. Cîţiva ani a lucrat şi-n calitate de învăţător în satul natal. Tot el a organizat în Beşalma Muzeul gagauz unde în curs de 17 ani a fost şi primul lui director, adunînd sute de exponate din folclorul şi istoria poporului găgăuz. Şi astăzi acest mu­zeu e vizitat de mii de oameni din toată Moldova şi de peste hotarele ţării.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1700 locuitori

Gura Căinarului este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gura Căinarului și Zarojeni. Satul Gura Căinarului este situat la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1700 de oameni. Satul Gura Căinarului este menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.