Zuev Ghenadii

Ghenadii Zuev - actor de teatru şi film. Membru Uniunii oamenilor de teatru, "Om emerit" Republicii Moldova (1899).

S-a născut în satul Ţariceanca regiunea Dnepropetrovsc Ucraina, la 25 septembrie 1946. La vîrsta de 4 ani s-a mutat împreună cu familia în or. Dzerjinsc unde a absolvit şcoala medie. De la vîrsta de 18 ani a muncit în calitate de registrator la mina "Severnaia". În anii 1965-1968 a făcut slujba militară în rîndurile Armatei Sovietice. După demobilizare a rev venit la mina de cărbuni unde a mai lucrat încă doi ani.

La vîrsta de 23 de ani a început să studieze arta actoricească la institutul teatral din Kiev "Carpenco Carîi" (atelierul V. Nelli şi V. Zimneia). Absolvind facultatea cu eminenţă s-a mutat cu traiul în Moldova. Aici prima dată sa filmat în pelicula regizorului Nicolae Ghibu "Mini a" (1974) şi a fost primit în trupa teatrului republicat rus A. P. Cehov din Chişinău, unde activează pînă astăzi.

Din Primele zile de activitate pe scena teatrului a început minuţios să studieze folclorul moldovenesc. Rolul său de debut pe scena teatrului a fost Făt Frumos din povestea cu acelaş nume. Rolul a fost apreciat atît de înalt că Zuev un timp îndelungat a mai jucat cîteva roluri în spectacole folclorice, adunînd în comora sa actoricească vre-o 30 de roluri: Moş Crăciun, Lupul, Tigru, Ursu, Cîinele, Regele cîrtiţelor.

Dar numai cu roluri folclorice Zuev nu s-a limitat. Cu mare succes el la interpretat pe Paşca din drama de A. Vampilov "Vara trecută la Ciulimsc", Mişca Coşevoi din "Donul liniştit" de Mihail Şolohov, Bulgacov din piesa lui Ion Druţă "Întoarcerea la rădăcinele sale", Dosujev din piesa lui A. R. Ostrovskii "Loc cu bun venit", Govard în "Ceaiul tare după o joacă lungă" de Somerset Moem. A jucat Zuev şi-n miuziclul "Mătuşa Buzina" după Hans Kristian Andersen (rolul Cîrtiţei).

Din clasica rusă cu cel mai mare succes l-a jucat pe Ramusov din comedia lui A. Griboedov "Prea multe mintea strică". Acest rol Zuev joacă deacum cîteva sezonuri la rînd. În arsenalul său actoricesc nu numai transformarea adîncă în caracterul personajului. Cum nu o dată au menţionat criticii la actor persistă o mare doză de atracţie şi organică absolută ce totdeauna e pe plac spectatorului... Natura lui actoricească e aproape de oameni, care mai puţin vorbesc şi mai mult fac, care nu numai iau hotărîri decesive, dar şi răspund pentru ele.

Din Pricina ocupaţiei permanente în repertoriul teatrului Zuev nu prea des a apărut pe ecran. Fiind deacu întărit de studioul "Dovjenco" la rolul central în filmul "Răsăriturile lui Iurca" el n-a fost eliberat măcar pe o lună din teatru. La "Moldova-film" afară de "Mînia" el sa filmat în filmul regizorului Vasile Pascaru "Viaţa şi nemurirea lui Serghei Lazo" general albgardist. Sa mai filmat şi-ntr-un serial "Frunza aşteptării" la televiziunea centrală.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Gălăşeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1642
Populația:
1075 locuitori

Gălăşeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gălăşeni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîșcani și la 196 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1075 de oameni. Satul Gălășeni a fost menționat documentar în anul 1642.

Citeşte mai departe