Zinovieva Larisa

Larisa Zinovieva - crainic, regizor TV.

S-a născut în noaptea geroasă în ajunul Crăciunului la 24 decembrie 1936 cînd fetele gicesc la viitorul mire, iar viitorii mirii îmblă cu colindele prin sat. Poate taman de aceia Larisa a legat viaţa sa cu televiziunea, aceactă artă populară în secolul XX. S-a născut pe ţărmul Mării Negre în or.Sevastopol. În Moldova a venit cu familia în 1948. Numai peste zece ani aicia sa aparut telecentru. Dar pînă atunci - studierea filologiei la faculta­te la Universitatea de stat din Chişinău dupa ce a devenit unul din primii crainici la nou născută televiziunea naţională. Emisiunele pe-atunci nu durau mai mult de 4-6 ore, inclusiv filme şi concerte înregistrate pe peliculă. Lucrul său de crainic îl comasa cu învăţătura la Universitatea, care a absolvit-o în 1962. Lucrînd în calitate de crainic a mai însuşit cîteva profesii legate de televiziune. A început să scrie scenarii pentru emisiuni televizate, se ocupa şi cu regia. Ca moderator a condus mai multe emisiuni: "Casa mare", "Luminiţe", concerte tematice.

în 1965 prin hotărîrea Teleradioului din URSS Larisei i se confere tit­lul de crainic de calificaţia superioară. Din martie 1967 trece la re­gie, începînd cu ciclul "Clubul televizat muncitoresc". Pe atunci la studioul "Moldova-film" a început să apară revista satirică cinemato­grafică "Usturici". Televiziunea porneşte şi ea producerea reviste sa­tirice "Ariciul", care a condus-o ca regizor Larisa în curs de 4 ani. Aici ea sa evedenţiat nu numai ca regizor, dar şi înterviuer şi autor la mai multe subiecte. Revista unională de specialitate "Televiziunea şi radioul sovietic" a preţuit la acel mai înalt nivel colectivul de creaţie "Ariciului". În anii 1977-1978 Larisa crează un Program jubiliar "În familia unită", care a fost retranslată şi la televiziunea cent­rală.

Ocupînd postul de regizor-şef a redacţiei de propagandă Larisa depune toate eforturile de a face emisiunele redacţiei mai atractive cu caracter analitic profund. În 1983 ea pregăteşte un serial de emisiuni "Blocnotesul Bulgar" despre experienţa rodnică a plugarilor din Bulgaria. Despre femeiele participante la războiul mondial crează un program special "Prin soarta sa slăvesc eu viaţa". 0 serie din 5 filme "Pămîntul nostru drag" ea dedică muncitorilor de la satele Moldovei. După crearea filmului televizat "Zorile" din acest ciclu în 1981 i se conferă gradul de regizor de calificaţia supremă a televiziunii. Dătorită activităţii a Larisei Zinovieva filmoteca televiziunii a fost complectată cu multe emisiuni preţioase de toate genurile.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Lidovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
91 locuitori

Lidovca este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Ungheni și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 91 de oameni. Satul Lidovca a fost menționat documentar în anul 1910.

Citeşte mai departe