Bocănescu Tudor

Bocănescu Tudor Gheorghe − regizor de film, născut la 8 februarie 1924. A absolvit Conservatorul de Stat de la Chișinău (1952), a lucrat în calitate de crainic şi apoi regizor de filme documentare şi la dublarea filmelor. A participat la crearea a zeci de filme documentare şi ştiinţifico-populare, precum şi la filmarea jurnalelor cinematografice.

Filmografie:

„Zile de neuitat” (1959) – documentar,
„La izvoarele unei prietenii” (1961),
„Familia noastră” (1963) – documentar,
„S-au întîlnit din nou” (1964) – documentar,
„Studii săteşti” (1965) – documentar,
„Piedestalul” (1966) – documentar,
„Pomicultura şi viticultura Moldovei” (1959) – de popularizare a ştiinţei,
„Oameni în mantale albastre” (1968) – documentar,
„Peste veacuri, peste ani” (1969) – documentar,
„Cu numele lui Lenin” (1969) – documentar,
„Cu Lenin în inimă” (1970) – documentar,
„Mecanizarea complexă de cultivare a porumbului” (1971) – de popularizare a ştiinţei,
„Combinatul modern de sere” (1972) – de popularizare a ştiinţei,
„Fiica Volgăi şi Nistrului» (1972) – documentar,
„Uniunea celor egali” (1972) – documentar,
„Din scrum renăscută” (1973) – documentar,
„Uniunea secerei şi ciocanului – putere” (1973) – documentar,
„Mecanizarea complexă de  cultivare a fasolelor” (1973) – de popularizare a ştiinţei,
„Livezile păşesc în viitor” (1973) – de popularizare a ştiinţei – Diploma specială a juriului Festivalului Cinematografic, oraşul Pardubiţîm din Republica Sovietică Socialistă Cehoslovacă (1974), Diploma şi medalia de bronz la Festivalul Internaţional de filme de la Moscova (1974),
„Specializarea şi concentrarea zootehniei pe calea cooperării intercolhoznice” (1974) − de popularizare a ştiinţei,
„Egală între egale” (1974) – documentar,
„Ţara cocostîrcului alb” (1975) – de popularizare a ştiinţei,
„Înfloreşte, plai natal!” (1975) – de popularizare a ştiinţei,
„Cultivarea mecanizată a legumelor” (1976) - de popularizare a ştiinţei,
„Asociaţia ştiinţifică de producţie „Nistru” (1976) - de popularizare a ştiinţei,
«Drumurile memoriei» (1977) – documentar,
„Casa noastră” (1977) – documentar,
„Norocul acestor plaiuri” (1977) – documentar de scurt metraj, iar în anul 1979 – documentar de lung metraj,
„Se pregăteşte un nou schimb” (1978) – documentar,
„Floarea-soarelui” (1979) – documentar,
„Academia de Ştiinţe a RSSM” (1981) - de popularizare a ştiinţei,
„Ogoarele prind la putere” (1981) – documentar.


Localităţile Moldovei şi diasporei

Hîrtopul Mic

Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
1417 locuitori

Hîrtopul Mic este un sat din cadrul comunei Hîrtopul Mare, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Criuleni și la 34 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1417 oameni. Satul Hîrtopul Mic a fost menționat documentar în anul 1774.

Citeşte mai departe