Dreizler Mihail

Mihail Dreizler - critic de teatru şi film, publicist.

S-a născut în or. Chişinău la 9 martie 1948. A început să citească de la vîrsta de 4 anişori, această pasiune pentru lectură s-a amplificat doar cu anii și l-a făcut să dea la Facultatea de Filologie, la Universitatea de Stat din Chişinău, pe care a absolvit-o în anul 1971. A preferat să aleagă profesia de jurnalist. Începe să colaboreze cu ziarul "Chişinăul de seară" şi "Molodioji Moldavii", activînd totodată și în funcţie de şef al Secţiei cultură la redacţia ziarului raional "Nistru". Scria pe diverse teme, dar, în special, despre cultură şi artă. Este de necrezut, practic, dar în toată activitatea sa de jurnalist el a publicat circa 5 mii de articole pe diverse teme, dintre acestea cele mai multe au fost interviuri cu oamenii iluştri din domeniul culturii şi artei: actori, regizori de teatru şi film, cîntăreţi renumiţi, oameni de artă de peste hotare, care au vizitat Chişinăul cu concerte. Dacă am aduna toate publicațiile, scrise de Dreizler pe parcursul activității sale de jurnalist, am fi putut edita volume întregi de recenzii şi portrete ale oamenilor de creaţie iluştri. Mic de stătură, cu sprîncenele dese "ca la Brejnev" el atrăgea atenţia multor oameni de cultură şi artă. "Era fantastic pregătit de orice conversaţie referitor la teatru, în genere, şi arta noastră teatrală, în special... El doar punea întrebări, iar din întrebările acestea am tras concluzii despre orizontul său larg, competenţa şi asemănarea intereselor noastre, dar cel mai important, din aceste întrebări eu am deprins ceva nou pentru mine... El m-a făcut să gîndesc mai amplu, mai larg". Aceasta a fost concluzia actorului de teatru şi film S. Iurschi, care-l caracterizează destul de obiectiv pe M. Dreizler ca pe un jurnalist talentat cu un bagaj de cunoştinţe vast în domeniul culturii şi artelor. Cu M. Dreizler conversau la per tu barzii Bulat Ocudjava şi Vladimir Vîsoţki, regizorii de film Stanislav Govoruhin, Nikita Mihalkov, Mihail Calic, Vadim Derbeniov, Ion Ungureanu, Petre Vutcarău, actorii Mihail Boiarski, Zinovie Gherdt, Oleg Tabacov, Iurie Iacovlev, Ina Ciuricova, Stanislav Sadalski, Tatiana Lavrova, Veniamin Smehov, Evghenia Simonova, Vasili Lanovoi, Nicolai Burleaev, Andrei Mironov, Tatiana Samoilova, Alexandr Caleaghin, Ludmila Gurcenco, Victor Burhard, Mihai Volontir, Vsevolod Gavrilov, Svetlana Toma, Sofia Rotaru, cîntăreţii Lolita Tores, Muslim Magomaev, Lilia Amarfii, Toto Cutugno, Robertino Loretti, Edita Pieha, losif Kobzon, Maria Bieşu, Mihail Muntean, Nicolai Slicenco ş. a.

O enciclopedie întreagă de talente de cel mai înalt nivel. Pe parcursul a 14 ani Dreizler a activat la Secţia "cultură" a ziarului "Nezavisimaia Moldova" participind, practic, la toate evenimentele cele mai importante ale vieţii culturale din Moldova. A colaborat şi cu ziarele centrale din URSS "Literaturnaia gazeta", "Komsomoliskaia pravda, revista "Ogoniok". M. Dreizler este un adevărat letopiseţ al culturii.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1435
Populația:
1829 locuitori

Cuhneşti este un sat şi comună din raionul Glodeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bisericani, Cot, Serghieni, Tomeştii Vechi și Cuhneşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Glodeni și la 163 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1829 de oameni. Satul Cuhnești a fost menționat documentar în anul 1435.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.