Dabija Veaceslav

Veaceslav Dabija - operator, Maestru în Arte (2001), membru al Uniunii Cineaştilor din Moldova.

S-a născut la 25 august 1955 în comuna Dobrușa, raionul Floreşti (în prezent: raionul Șoldănești), Republica Moldova. a absolvit Școala Medie din satul Răspopeni în anul 1972 şi Școala de Producţie Foto din Chişinău, în anul 1976.

Este angajat în calitate de operator la Studioul "Telefilm-Chişinău", în anul 1977. a conlucrat cu mai multe echipe de filmare, realizînd împreună filme documentare şi artistice, pe parcursul a circa 20 de ani.

Filmografia:

"Lumina pentru alţii" (1986) - documentar,
"Să nu pierdem comoara" (1986) - documentar;
"Puterea birourilor" (1989) - documentar,
"Mihai Eminescu" (1989) - documentar,
"Dincolo de circ" (1989) - documentar,
"Iarba uitării" (1989) - documentar;
"Dedicaţie lui M. Eminescu" (1990) - documentar,
"Primiţi, Pluguşorul" (1991) - documentar,
"Vasile Levschi. Creaţia şi destinul" (1991) - documentar,
"La izvoare" (1991) - documentar,
"Paşi spre începuturi" (1992) - documentar,
"Orheiul Vechi" (1995) - documentar,
"Calea spre cîntec" (1984) - muzical,
"Mioriţa" (1987) - artistic,
"Crengile din arbore cresc" (1989) - muzical,
"Casa Mare" (1989) film-spectacol,
"Vîrsta de argint" (1983) - artistic (în colaborare),
"Troiţa" (1987) - artistic în colaborare,
"Prostia omenească" (1992) - artistic,
"Meşterul Manole" (1993) - artistic, ş. a.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Moldoveanca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
672 locuitori

Moldoveanca este un sat din cadrul comunei Logofteni, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 672 de oameni. Satul Moldovenca a fost întemeiat în anul 1918.

Citeşte mai departe