Proscurov Leontii

Proscurov Leontii Ivanovici − operator. Maestru Emerit al Artei din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1967). Născut la 17 octombrie 1915 în satul Chibinţi judeţul Mirgorod, regiunea Poltava din Ucraina. A absolvit Facultatea de Operatori (VGIK) în 1940. A luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Lucrează în Moldova din anul 1948 în calitate de operator la biroul de corespondenţă, apoi la studioul „Moldova-film”.

Filmografia:

„Egală între egale” (1950 „Studioul Cinematografic din Odessa”) în colaborare,
„Capitala Moldovei” (1956) – film documentar,
„Cînd omul nu-i la locul lui” (1957) – film artistic, al II operator,
„Vă scriu...” (1959) – film artistic,
„La marginea oraşului” (1960) – film artistic,
„Sîntem o familie” (1961) – film documentar,
Armaghedonul” (1962) – film artistic,
Aşteptaşi-ne în zori” (1963) – film artistic,
„Fugit de sub escortă” (1964) – film artistic,
Мariana” (1967) – film artistic,
„Festivalul în desene” (1968, „Telefilm-Chișinău”) – film-concert în colaborare,
„Zece ierni pentru o vară” (1969) – film artistic,
„Explozie cu efect întîrziat” (1970) – film artistic,
„Ofiţerul în rezervă” (1971) – film artistic,
„Crestături pe amintire” (1972) – film artistic,
„Mînia” (1974) –pictor-scenograf ţi regizor în colaborare,
Favorit” (1976) – film artistic,
„Misiune specială” (1979) – film artistic,
Greşeala lui Toni Vendis” (1981) – film artistic ş.a..

Localităţile Moldovei şi diasporei

Izvoare

Statut:
Sat
Prima atestare:
1523
Populația:
364 locuitori

Izvoare este un sat din cadrul comunei Pohrebeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 38 km de oraşul Orhei şi la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 364 de oameni. Satul Izvoare a fost menționat documentar în anul 1523.

Citeşte mai departe