Proscurov Leontii

Proscurov Leontii Ivanovici − operator. Maestru Emerit al Artei din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1967). Născut la 17 octombrie 1915 în satul Chibinţi judeţul Mirgorod, regiunea Poltava din Ucraina. A absolvit Facultatea de Operatori (VGIK) în 1940. A luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Lucrează în Moldova din anul 1948 în calitate de operator la biroul de corespondenţă, apoi la studioul „Moldova-film”.

Filmografia:

„Egală între egale” (1950 „Studioul Cinematografic din Odessa”) în colaborare,
„Capitala Moldovei” (1956) – film documentar,
„Cînd omul nu-i la locul lui” (1957) – film artistic, al II operator,
„Vă scriu...” (1959) – film artistic,
„La marginea oraşului” (1960) – film artistic,
„Sîntem o familie” (1961) – film documentar,
Armaghedonul” (1962) – film artistic,
Aşteptaşi-ne în zori” (1963) – film artistic,
„Fugit de sub escortă” (1964) – film artistic,
Мariana” (1967) – film artistic,
„Festivalul în desene” (1968, „Telefilm-Chișinău”) – film-concert în colaborare,
„Zece ierni pentru o vară” (1969) – film artistic,
„Explozie cu efect întîrziat” (1970) – film artistic,
„Ofiţerul în rezervă” (1971) – film artistic,
„Crestături pe amintire” (1972) – film artistic,
„Mînia” (1974) –pictor-scenograf ţi regizor în colaborare,
Favorit” (1976) – film artistic,
„Misiune specială” (1979) – film artistic,
Greşeala lui Toni Vendis” (1981) – film artistic ş.a..

Localităţile Moldovei şi diasporei

Porumbeşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1822
Populația:
1648 locuitori

Porumbeşti este un sat şi comună din raionul Cantemir. Porumbeşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cantemir și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1648 de oameni. Satul Porumbeşti a fost menționat documentar în anul 1822.

Citeşte mai departe