Boianjiu Lenina

Lenina Boianjiu - inginer pe pelicula cinematografici, membru Uniunii cineaştilor din Moldova.

S-a năsut la 2 aprilie 1942 în or.Actiubinsc Kazabstan. Activitatea în muncă a început-o în 1959 în calitate de simplă muncitoare, apoi laborant la fabrica de hîrtie fotografică Nr 4- din Leningrad. A avansat în munca sa pîni la postul de şef SQT (OTK) acestei fâbrici în 1966 a absolvit facultatea himico-tehnologică al Institutului de stat de ingineri cineaşti (LGITMIK) din or. Leningrad şi a fost repartizată la Chişinău la studioul "Moldova- film" ttnde a activat ln calitate de şef laboratorului de control secţiei de developare pelicului al studioului. în 1967 sa căsătorit cu operatorul studioului Vasile Boianjiu şi a născut o fiică Irina, care acuma activează în calitate de pedagog intr-un liceu din capital .

Ca specialist chimici-tecnoloq a luat parte activă la organizarea procesului de prelucrarea peliculei colorate în laboratorul studioului. Pînă la acest moment pelicula colorată se developa numai în Kiev şi la Leningrad. Calitatea prelucrării peliculei la Chişinău a fost apreciată una din cele mai înalte din Uniunea Sovietică. Operatorii de la studioul "Maldova-film" destul de înalt a aprecia maestria L.BoianJiu în postul de şef al laboratoriul. În rîndurile Uniunii cineaştilor din Moldova au recomandato uniii din cei mai de vază operatori al studioului "Maldova-film" Dmitrii Motornîi, Vadim Iacovlev, Alexandru Burlaca.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1852
Populația:
605 locuitori

Surchiceni este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Căușeni și la 63 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 605 oameni. Satul Surchiceni a fost menționat documentar în anul 1852.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.