Mișenina Larisa

Larisa Mișenina - regizor, meneger-producător. Sa născut în 1956 în or.Habarovsc Rusia, în familia unui militar. Cu familia sa a trăit în mai multe oraşe din fosta URSS. În 1964 în or.Rostov pe Don a absolvit liceul cinematografic cu specialitatea "Planificarea inter- prindelor pentru deservirea populaţiei" căpătînd calificarea "Tehnic- planovic" care i-a dat posibilitatea să activeze în industria filmic.

În 1964 împreună cu familia a venit la Chişinău unde prin corespondeţă a absolvit şcoala medie. Visa se înveţe şi la institut dar deocamdată sa aranjat la lucru la studioul "Moldova-film" în calitate de asistent la regizorul Vasile Pascaru în echipa filmului "Marele război mic". Filmul povestea despre războiul civil din Rusia - episodul cum armata lui Frunze a distrus complect banda lui Mahno.

Stăruinţa şi calificarea Larisei au observat mai mulţi regizori af studioului. Regizorul Ion Scutelnic a luat-o pe Larisa în calitate de asistentul său la filmul "Vîrsta de trecere". În acest film sau fiilmat mai mulţi actori-debutanţi şi Larisa avea obligaţia să conducă împreună cu Scutelnic această echipă de debutanţi cu devizul redus.

Cu Vasile Pascaru Larisa a colaborat şi la alt film "Trece lebăda pe apă". Această peliculă conţine multe episoade din biografia regizorului, un set de "amintiri din copilărie". Larisa a depus mai multe eforturi ca episoadele din această peliculă să fie mai veridice.

La un alt film al regizorului Ion Scutelnic "Călătoria de nuntă înaintea nunţii", unde a fost mai multe episoade muzicale Larisa a avut grijă de a pregăti mai multe fonograme în plus ca filmările să nu staţioneze nici o minută.

Primul său film "Amarul fructului interzis" a realizat la "Moldova film", debutantul Serghei Iordanov. Şi aici el a avut nevoie de ajutorul unui asistent calificat care a fost Larisa Mişenina.

În filmografia Larisei putem observa mai multe filme de lung metraj la care ea a luat parte în calitate de asistent de regie. Cu Nicolae Ghibu ea a colaborat Ia filmul "Să-ţi cînte cucul în faţă". Cu Valeriu Gagiu la pelicula "Hotarul din iunie". A colaborat Larisa şi la un film cooproducţie cu Iugoslavia "Vînt sălbatic"( regizorii A.Petrovici şi Valeriu Jereghi). Tot cu Jereghi a colaborat la filmul "Iona", La ecranizarea romanului Onore de Balzac cu A.Orlov. În mai puţin de un deceniu activităţii sale la "Moldova-film" Larisa a par- ticipat la crearea celor 11 pelicule artististice de lung metraj.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Prioziornoe

Statut:
Sat
Prima atestare:
1986
Populația:
334 locuitori

Prioziornoe este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 103 km de Chișinău. Populaţia satului Prioziornoe alcătuia 334 de oameni în anul 2000. Satul Prioziornoe a fost înființat în anul 1986.

Citeşte mai departe