Filtru pe categorii

Șcerbakov Dalvin

Dalvin Șcerbakov – actor de teatru şi cinema. Artist emerit din RSFSR.

S-a născut la 26 august 1938 în orăşelul Taiga, regiunea Novosibirsk. În 1966 a absolvit Facultatea de Actorie de la VGIK (atelierul lui B. Cirkov, I. Seghel, B. Babocikin).

Încă din anii de studenţie a început să activeze ca actor la Teatrul Dramatic „Taganka". În cinematografie a debutat în 1963, în filmul regizorului I. Anenski „Primul troleibuz".

Cele mai importante roluri în cinematografie: Borea Rudniţki – în filmul „Vom trăi pînă luni", Piotr Savelici – în serialul „Imediat pe pagină", şi vecinul de salon al lui Vîsoțki, în filmul biografic „Vîsoţki. Mulţumesc că sînt viu".

Şcerbakov s-a filmat şi în două pelicule moldoveneşti: „Toate probele sînt contra lui", în regia lui Vasile Brescanu, în unul dintre rolurile centrale – Andrei Petrovici, şi în „Mînia", regizat de Nicolae Ghibu şi Leonid Proskurov, în rolul lui Gheorghe Cibotaru, un conducător al răscoalei ţărănești de la Tatarbunar.

Pelicula a fost turnată în 1974, la 50 de ani ai evenimentului, descris și de scriitorul francez Romain Rolland.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Șmalena

Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
113 locuitori

Șmalena este un sat din cadrul comunei Andreevca din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Rîbnița și la 117 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 113 oameni. Satul Șmalena a fost înființat în anul 1919.

Citeşte mai departe