Scorpan Nicolae

Nicolae Scorpan - regizor, membru al Uniunii Cineaştilor din Moldova.

Maestru în artă (1968). S-a născut la 21 septembrie 1951 în comuna  Hiliuţi raionul Paşcani, Moldova. A absolvit Facultatea de Regie Teatru a Institutului de Arte "Gh. Muzicescu"(1969). Activitatea de creaţie și-a început-o în calitate de director artistic la Casa de Cultură, în orăşelul Făleşti (1973-1974). Și-a urmat serviciul militar în Armata Sovietică (1974- 1975), apoi a fost angajat în calitate de regizor la Casa Actorului din Chişinău (1975-1976).

A urmat studiile la Școala Teatrală MHAT din Moscova. Din 1977 este angajat regizor la Compania de Stat ''Teleradio-Moldova" (1977-1980), iar din 1980 este numit regizor-şef la Redacţia emisiunilor literare (1980-1988). Timp de trei ani este regizor-stagiar la Academia de Teatru şi Film din Moscova (1988-1991), iar din 1991 devine director artistic al Teatrului Televizat naţional. Timp de 50 de ani a montat aproape 50 de spectacole şi filme televizate de diferite genuri.  Iată doar cîteva denumiri de filme televizate.

 Filmografia:

"Dresoarea de fantome"(1991) film televizat
"Ţăranul şi Unirea" (1992) "Aldesus" (1992) film televizat
"Nervul terestru" (1993) film televizat
"Alter ego" (1995) film televizat
"Afaceri matrimoniale" (1995) film televizat, 10 episoade
"Labirintul" (1996) regia şi scenariul, film televizat
"Strig numele tău" (1997) film televizat
"Familia Filobello" (1988) film televizat
"Lentervesta" (1999) regia şi scenariul

Localităţile Moldovei şi diasporei

Piatra Albă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1967
Populația:
704 locuitori

Piatra Albă este un sat din cadrul comunei Mileştii Mici, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ialoveni și la 19 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 704 oameni. Satul Piatra Albă a fost înființat în anul 1967.

Citeşte mai departe