Beişenaliev Bolot

Bolot Beişenaliev – actor de teatru şi cinema. Artist al poporului din Kîrgîzstan. S-a născut la 25 iunie 1937 în orăşelul Kalmak-Aşuu, raionul Kaminski, Kîrgîzstan. Conform altor surse, locul naşterii lui este satul Tert-Kul, raionul Toktogul. A decedat la 18 ianuarie 2002 în oraşul Bişkek.

În 1961 a absolvit studioul de pe lingă Teatrul de Operă şi Balet din or. Taşkent, iar în 1963 – Institutul Teatral din Taşkent.

Activitatea de muncă și-a început-o la Studioul Cinematografic „Kirghizfilm", în calitate de asistent de regie. Ulterior a devenit cunoscut în special ca actor de film, care, în cei 32 de ani de carieră în cinematografie, s-a filmat în 75 de pelicule şi seriale televizate în tot spaţiul URSS-ului.

Beişenaliev s-a filmat şi în străinătate: în India – în pelicula „Răsăritul soarelui pe rîul Gange", împreună cu actorul moldovean Victor Soţchi-Voinicescu, în Republica Democratică Germană („Mamă, eu sînt viu").

A interpretat şi cîteva roluri ale unor personalități renumite: hanul tătarilor – în pelicula lui Andrei Tarkovski „Andrei Rubliov", hanul Crimeii – în filmul moldovenesc „Dimitrie Cantemir", Ginghis Han – în pelicula „Pieirea Otrarului".

De cele mai multe ori, lui Beişenaliev regizorii îi propuneau roluri ale unor personaje cu tipul feţei asiatic. În filmul „Stelele şi ostaşii" el îl joacă pe soldatul Cinghiz, în pelicula „Zăpada fierbinte" – pe Casîmov. În pelicula „Prin Gobi şi Hingan" actorul îl joacă pe japonezul Isii. Beişenaliev a jucat și roluri de chinezi („Anul dragonului"), eschimoşi („Ultima vînătoare") şi kazahi („ABAI" – coproducţie Franţa-Kazahstan).

În filmul moldovenesc „Ultimul bastion" (regizor Vasile Brescanu) Beişenaliev la fel interpretează rolul unui soldat kazah dintr-o garnizoană mică a Germaniei cucerite în ultimul război – Aslamov. Prestanța lui de om înțelept, chibzuit este un exemplu de urmat pentru colegii lui de garnizoană.

Următoarea peliculă a lui Beişenaliev, în care l-a jucat pe hanul Crimeii, este produsă la „Moldova-Film", după o operă istorică dedicată domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir (regizori – Vlad Ioviţă şi Vitalie Calaşnicov). Aici Beişenaliev a dispus de mai multe posibilităţi de a-și manifesta talentul viguros.

La un festival unional desfășurat la Bacu filmul „Dimitrie Cantemir" a fost numit cei mai bun film istoric din cadrul festivalului, în Moldova acesta fiind distins cu Premiul de stat al Republicii.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1597
Populația:
1077 locuitori

Petreni este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petreni și Popeștii Noi. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Drochia și la 165 km de Chișinău La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1077 de oameni. Satul Petreni a fost menționat documentar în anul 1597.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.