Filtru pe categorii

Ştefaniuc Victor

Victor Ștefaniuc s-a născut pe 7 aprilie 1947. A venit la Teatrul ”Licurici” din Chișinău, în 1970, împreună cu un grup de actori, imediat după absolvirea Institutului de Teatru, Muzică şi Cinema din Sankt Petersburg. Odata cu venirea lor, începe o noua pagină în istoria acestei instituții. Din acest grup, făceau parte Vasile Rusu, Nina Clichici, Natalia Ştefaniuc ş.a. - primii păpuşari de la noi cu studii superioare de specialitate în teatru.

Timp de două decenii, Victor Ştefaniuc a creat peste 150 de roluri memorabile în diverse spectacole ca tematică, gen şi stil: Spînul din ”Harap-Alb”, Iepurele din „Scufiţa Roşie”, Trică din „Rică si Trică”, roluri care au rămas ca un manual pentru noile generaţii din teatru. Rolul care i-a marcat cariera artistică a fost cel al lui Fofîrlică din cadrul emisiunii televizate „Minivideosalon”, jucînd, alături de Petru Hadîrcă.

Este primul actor-păpuşar căruia, in 1985, i s-a conferit titlul onorific de artist emerit. În 1992, el fondează cel de-al doilea teatru profesionist din domeniu - Teatrul municipal de păpuşi ”Guguţă”, pe care l-a condus cu cinste pînă la sfîrşitul vieţii sale. În calitate de director artistic şi prim-regizor, a dăruit copiilor peste 40 de spectacole: ”La moara cu plăcinte” şi ”Comoara tîlharului” de Iulian Filip, ”Căpriţa-ştrengăriţa” de M. Suponin, ”Turturica” de Nicolae Rusu, ”Crăiţa Florilor” de H. Ch. Andersen, ”Taina inelului” de Spiridon Vangheli, ”In această viaţă” de Gheorghe Urschi. De asemenea, el a semnat piesele ”Evoluţie” și ”Colajul lui Guguta”, ambele montate pe scena acestui teatru.

În calitate de profesor universitar la Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice, a instruit şase generații de actori păpușari. Împreună cu trupa sa, a participat la diverse festivaluri internaţionale, de unde, în permanenţă, s-a intors cu diplome de merit.

Victor Ştefaniuc a decedat la 21 februarie 2010, după o lungă suferinţă.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Şalvirii Vechi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
518 locuitori

Şalvirii Vechi este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iliciovca, Șalvirii Vechi și Ceapaevca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Drochia și la 197 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 518 oameni. Satul Şalvirii Vechi a fost menționat documentar în anul 1793.

Citeşte mai departe