Nichișenco-Marghiev Marina

Marina Nichișenco-Marghiev - atletă, proba aruncarea ciocanului.

Nichișenco Marina (nume de fată Marghiev) s-a născut la 28 iunie 1986 în orașul Vladikavkaz, Osetia de Nord, Rusia, în familia internațională de sportivi de performanță, tatăl Soslan (osetin) și mama Alexandra (moldoveancă). Familia se mută cu traiul în Moldova, pentru că condițiile de trai la acel moment erau mai bune aici, dar și pentru că mama era originară din Moldova. Marina mai are o soră Zalina și un frate, Serghei, sportivi de performanță și ei.

Tatăl, Soslan Marghiev, le-a devenit treptat antrenor tuturor membrilor familiei sale: soției, fiicelor și fiului, a făcut acest lucru ca să-și ajute copii, la început lucrînd ani buni fără nici o recompensă. Zalina și Marina, la începuturile sale, s-au antrenat timp de patru ani cu un alt antrenor, care însă pleca foarte des la cantonamente și întreceri, copiii de la secția de atletism rămînînd acasă luni întregi fără antrenamente, așa încît rezultatele lor sportive lăsau de dorit. Astfel, primele discipole ale antrenorului Soslan Marghiev au devenit fiicele Marina și Zalina, lucru rămas neschimbat pînă în prezent.

Marina a început să practice sportul împreună cu sora ei în anul 2000, cînd avea 14, totul începînd la un antrenament al mamei lor, care e și ea atletă, și cum atît tatăl, cît și mama sînt împătimiții ai acestui sport, copiii le-au călcat pe urme, înregistrînd rezultate frumoase.

Marina este maestru internațional de sport la atletism. Este medaliată cu argint la turneul Grand Prix Brazilia din 2012, multiplă campioană națională și deținătoarea recordului la proba aruncarea ciocanului în Moldova, vice-campioană a ediției a 7 a Cupei Europei, participantă la Campionatul Mondial de la Berlin și la Jocurile Olimpice de la Beijing, la finala mondială IAAF, 2009.

În anul 2009 Marina Nichișenco-Marghiev a fost aleasă cea mai bună atletă a anului.

Marina și-a făcut studiile la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport din Chișinău ca,de altfel, și sora ei Zalina. Marina este antrenoare la Școala Sportivă de Atletică Ușoară.

Marina Nichișenco-Marghiev și-a asigurat un loc în lotul olimpic cu rezultatul la aruncarea ciocanului la 72 metri 53 centimetri, înregistrat la Campionatul Național.

Antrenor: Soslan Marghiev

Limbi vorbite: moldovenească, rusă, engleză

Experiență olimpică: Beijing 2008 – turul de calificare

Cel mai bun rezultat personal la aruncarea ciocanului: 72,53 m

Căsătorită, copil.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Şofrîncani

Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
2073 locuitori

Şofrîncani este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat la o distanță de 23 km de oraşul Edineţ și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2073 de oameni. Prima atestare a satului Șofrîncani din ținutul Hotin datează din 15 iunie 1431.

Citeşte mai departe