Tarnovschi Serghei

Serghei Tarnovschi – sportiv, proba canoe.

Născut la 24 iunie 1997 în orașul Lvov, Ucraina. A început să practice sportul de la vîrsta de 10 ani. Dragostea pentru sport i-a fost insuflată de părinți și fratele mai mare, care sînt extrem de pasionați de kaiac canoe. Familia l-a susținut în tot ceea ce și-a propus, oferindu-i dragostea și condițiile necesare pentru a deveni învingător. Pentru a putea face față tuturor provocărilor a trebuit să muncească continuu, depășindu-și condiția.

Fiind originar din Ucraina, a optat pentru Republica Moldova, căci i s-a oferit suportul necesar din partea Federaţiei de Kaiac Canoe din Republica Moldova. Împreună cu fratele său Oleg Tarnovschi, a primit în anul 2013 cetăţenia Republicii Moldova. După cum a mărturisit sportivul însuși, Moldova a devenit pentru el o a doua casă, el străduindu-se să o reprezinte la cel mai înalt nivel, reușindu-i acest lucru cu prisosință.

Serghei Tarnovschi a fost discipol al experimentatului pedagog Alexandr Chirpicenco, antrenor emerit al Republicii Moldova, Bulgariei şi fostei URSS.

Pentru prima dată a fost remarcat potențialul său de învingător în anul 2014, de către specialiştii Federaţiei Internaţionale de Kaiac Canoe la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing, China, unde sportivul a cucerit medalia de aur la canoe simplu, proba de sprint C 1.

În anul 2015, la vîrsta de 18 ani, Serghei debutează la Milano, Italia la Campionatului Mondial de Kaiac Canoe printre seniori. Concurînd alături de liderii sportului mondial pe distanța de 1000 de metri, talentatul canoist moldovean a s-a plasat pe locul 3, cîștigînd medalia de bronz și asigurîndu-și calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016.

Serghei Tarnovschi s-a remarcat şi la Campionatul Mondial de Kaiac Canoe U 23, cucerind medalia de aur pe distanţa preferată, de 1000 de metri şi medalia de bronz la cursa finală de canoe simplu, 200 de metri.

Fiind inclus în lotul național la Olimpiada de la Rio canoistul Serghei Tarnovschi obține locul 3 și medalia de bronz la canoe simplu, prima medalie de la Olimpiadă pentru Republica Moldova.

Serghei este student la Universitatea de Economie din or. Ternopol, Ucraina.

Antrenor: Victor Reneischi

Limbi cunoscute: rusă, ucraineană, engleză, poloneză

Îi place să-și petreacă activ timpul liber.

Experiență olimpică: Jocurile Olimpice Nanjing 2014– medaliat cu aur, Jocurile Olimpice de la Rio, 2016 – medalie de bronz

Din palmaresul sportiv:

2015

Cupa Mondială Flat Water Duisburg C - 1500 m dublu – medalie de bronz

Campionatul World Championship C- 1000 m, simplu - medaliat cu bronz

Campionatul Junior World Sprint C - 1000 m, simplu - medalie de aur

Campionatul Junior World Sprint C - 200 m, simplu - medalie de bronz

2016

Cupa Mondială Flat Water, Duisburg C – 1 500 m și 5000 m, simplu – medalie de aur

Cupa Mondială Flat Water, Duisburg – C – 1000 m, simplu – medalie de argint

Campionatul European – C – 1000 m, simplu – medalie de argint

Campionatul European – C – 2 500 m și 100 m – locul 4

Cupa Mondială la Canoe Sprint, Racice – C – 500 m, simplu – medalie de aur

Cupa Mondială la Canoe Sprint, Racice – C – 1000 m, dublu – medalie de aur

Cupa Mondială la Canoe Sprint, Racice – C – 1000 m, simplu – medalie de argint

Localităţile Moldovei şi diasporei

Orehovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1708
Populația:
59 locuitori

Orehovca este un sat din cadrul comunei Salcia, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Taraclia și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 59 de oameni. Satul Orehovca a fost menționat documentar în anul 1708 cu denumirea Bisericuța.

Citeşte mai departe