Mihăescu Mihai

Mihai Mihăescu (Triboi) – prezentator, regizor, pedagog, redactor.

Născut la 17 noiembrie 1954 în satul Cioreşti, raionul Cărpineni, Republica Moldova. De mic a fost pasionat de radio şi cinematografie, aşa că după ce absolveşte şcoala, pleacă la Chişinău, unde se angajează la Radio Chişinău în calitate de prezentator, devenind totodată student la Institutul de Stat de Arte „G. Muzicescu", unde urmează Facultatea Regie Film, pe care o absolveşte în anul 1979.

În anul 1981 este transferat la Studioul Cinematografic „Moldova-film", în calitate de asistent de regie, unde începe să desfăşoare o activitate artistică intensă atît în teatru, cît şi la televiziune şi radio, continuînd să acumuleze cunoştinţe în domeniul regiei.

În perioada anilor 1987-1990 activează, concomitent, în calitate de director al Departamentului Tineret al Uniunii Cineaştilor din RM şi ca profesor de „arta actorului" la Liceul № 62 din Chişinău (1988-1990), dar şi în calitate de scenarist şi producător al ciclului de emisiuni „Se caută o stea", din cadrul Televiziunii Naţionale a RM.

În anul 1989 debutează în calitate de regizor cu filmul artistic de scurt metraj „Adio viaţa de holtei". Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

În anul 1990 se mută cu traiul în Romania, la Bucureşti, ca în 1991 să fie angajat în calitate de regizor-stagiar la Studioul de Filme Artistice Bucureşti. În această perioadă filmează filmul documentar „Speranţa naţiunii nu e înfrîntă". Participă ca regizor la proiectul moldo-român „Păcatul", după nuvela lui M. Sadoveanu, dar şi la alte proiecte ale studiourilor din România şi Moldova.

În anul 1992 devine şi membru al Uniunii Cineaştilor din România

Din anul 1996 pînă în 2007 este redactor la Arhiva Naţională de Filme Bucureşti, fără să renunţe la activitatea creativă: regizînd şi producînd documentare cu răsunet.

În anul 1999 obţine titlul de doctor în domeniul cinematografiei şi media.

Perioada anilor 2006-2010 este una dintre cele mai productive, predă disciplina „arta actorului de film" la Universitatea „George Enescu" Iaşi, făcînd permanent naveta Bucureşti-Iaşi, reuşind să educe şi să descopere numeroase talente tinere în cinematografie, continuînd să realizeze ca regizor, producător, scenarist filme documentare şi artistice.

Filmоgrafia:

„Adio, viaţă de holtei", 1989, artistic, scurtmetraj,

„Fenix", 1991, Moldova,

„Speranţa naţiunii nu e înfrîntă", studioul „Alexandru Sahia", Bucureşti 1994,

„BIODOVA", studioul „Arisai", Bucureşti 1995, documentar,

„Tu cea mai sfîntă dintre toate", 2002, documentar.

„Fata cu ochii verzi", 2015

Localităţile Moldovei şi diasporei

Cepeleuţi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
1190 locuitori

Cepeleuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Rîngaci, Cepeleuţi şi Vancicăuţi. Satul Cepeleuţi se află la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1190 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cepeleuți datează din 15 iunie 1431.

Citeşte mai departe