Plahotniuc Vladimir

Vladimir Plahotniuc – inginer, om de afaceri, politician, deputat, prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova (2010-2013), preşedintele Partidului Democrat din Moldova din 23 decembrie 2016.

Născut la 1 ianuarie 1966, Pitușca, raionul Călărași, Republica Moldova într-o familie de profesori сu șase copii. În anul 1983 a absolvit școala medie din satul Grozești, raionul Nisporeni, cu medalie de aur. Toți profesorii și sătenii spun că era foarte muncitor, primii bani i-a cîștigat la muncile cîmpului, economisindu-i ș strîngîndu-i mai mulți ani la rînd, ajunge în clasa a zecea și își cumpără prima motocicletă "Java". În anul 1991 absolvește Universitatea Tehnică din Moldova, Facultatea "Tehnologia Industriei Alimentare", cu specialitatea inginer industria alimentară. În anul 2002 el a obține diploma de master în managementul afacerilor la Universitatea Tehnică a Moldovei, iar în anul 2006 absolvește Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, specialitatea obținută − jurist.

Cariera profesională și-o începe în anul 1991 în calitate de specialist la «Centrul pentru prevenirea și reabilitarea victimelor minore "Minor", de pe lîngă Primăria Chișinău, activînd totodată în funcția de economist la "Euro Est Hundel" Ltd Moldova, mai tîrziu la compania "Voyage" Ltd Moldova. În anul 1995 a fondat Grupul Financiar Moldo-american "Angels", pe care l-a condus pînă în anul 2001. În același an a fost numit în funcția de director comercial, iar apoi de director general al „Petrom Moldova" SA, ocupîndu-se de importul și distribuția petrolului. În anul 2005 a fost ales în funcția de vicepreședinte al Consiliului de Administrare al Băncii Comerciale Victoriabank, ca apoi, în 2006, să devină președinte al acesteia (aflîndu-se în această funcție pînă în ianuarie 2011).

De fapt, din data de 19 noiembrie 2010, cînd a fost luată decizia ca Vladimir Plahotniuc să fie inclus pe lista partidului cu numărul doi la ședința Departamentului politic al Partidului Democrat din Moldova (PDM) a și început activitatea sa politică. El devine candidat pentru postul de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, renunțînd totodată la gestionarea structurilor sale comerciale.

La 30 decembrie 2010, la reuniunea Consiliului Național Politic al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost ales în calitate de vicepreședinte al partidului, după care a fost ales prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, iar mai tîrziu a devenit membru al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe. La 19 mai 2011 a fost numit vicepreședinte al Consiliului Național pentru Reforma Organelor de Ocrotire a Normelor de Drept. Astfel, în anul 2013, el a demisionat din funcțiile sale din Parlament, dar a continuat să fie implicat în politică. La 30 noiembrie 2014, a devenit, din nou, deputat al Parlamentului Republicii Moldova, deja de legislatura a XIX-ea, din partea Partidului Democrat din Moldova. În iulie 2015 a demisionat din funcția de ales al poporului, ca să se întoarcă în decembrie 2015.

Vladimir Plahotniuc a făcut parte din: Adunarea Interparlamentară a Țărilor Membre CSI, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Grupul de prietenie cu Confederația Elvețiană, Grupul de prietenie cu Republica Elenă și Grupul de prietenie cu Republica Ungară.

Vladimir Plahotniuc e un antreprenor de succes, care a condus companii din diverse industrii, inclusiv din domeniul importului și comercializării produselor petroliere, financiar-bancare, hotelier, mass-media și imobiliar. La 26 iulie 2010 Vladimir Plahotniuc a fondat Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova, care a început colaborarea cu Academia de Științe a Moldovei, în scopul investirii de mijloace în știință. El este fondatorul Fundației de Caritate "Edelweiss" al cărei președinte este. Fundația oferă suport financiar unei serii întregi de proiecte sociale și culturale din Republica Moldova: concerte, spectacole de teatru, competiții sportive, cunoscute atît în Moldova, cît și în străinătate. De asemenea, îi ajută pe oameni care se află într-o situație financiară dificilă, alocă bani pentru tratamente medicale costisitoare. Fondul a ajutat în mod activ victimele inundațiilor din zonele de coastă ale rîului Prut (în anul 2010).Din banii fundației a fost reparat Casa de Copii de "Preafericitul Iosif", au fost organizate activități de divertisment pentru copii orfani și bolnavi etc.

În ianuarie 2016 candidatura lui a fost înaintată pentru postul de prim-ministru al Republicii Moldovei, cu sprijinul Partidului Democrat, dar a fost respinsă de președintele Nicolae Timofti, din cauza suspiciunilor de necorespundere criteriilor solicitate.

Pe parcursul anilor au apărut o serie de date contradictorii referitor la persoana lui Vladimir Plahotniuc. Potrivit informațiilor date publicității de către presa locală, Vladimir Plahotniuc ar avea pare-se o reputație ambiguă, fiind numit "cardinalul gri al familiei Voronin", "păpușarul". Despre el s-a scris că e oligarh și că ar deține cel mai luxos hotel din Moldova "Nobil", precum și hotelul "Codru", Compania de Asigurări "Asito", Clubul de Noapte "Drive", canalele de televiziune: "Prime", "Canal 2", "Canal 3", "Publika TV", precum și posturile de radio «Prime FM», "Publika FM", "Muz FM" din Moldova, unele dintre aceste date fiind confirmate. De asemenea, mass-media susține că Vladimir Plahotniuc a ajuns să fie suspectat de Interpol. Vladimir Plahotniuc este, de asemenea, cunoscut sub numele de Vlad Ulinici (nume pe linia maternă), în principal, în România.

Distincții

2014 − Ordinul Republicii

Localităţile Moldovei şi diasporei

Săghieni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
97 locuitori

Săghieni este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 97 de oameni. Satul Săghieni a fost menționat documentar în anul 1602.

Citeşte mai departe